D/S «Mjølner»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
D/S «Mjølner» ved Bolstadøya i Setten.
Foto: Akershusbasen (1893).
Kart over Kolstadfoss

D/S «Mjølner» var en slepebåt som slepte tømmer over innsjøene Setten og Mjermen i Aurskog-Høland kommune i Haldensvassdraget.

Båten ble bestilt av eieren av Bolstad fra 1888, major Wiel Gedde som hadde ansvaret for fløtingen på Setten og Mjermen. For å trekke tømmeret over både Setten og Mjermen bestilte Gedde slepebåten D/S «Mjølner» hos O. Jakobsens Maskinværksted, Gunneruds gade 15, Kristiania. I kontrakten av 26. november 1891 er det angitt at båten skulle leveres 30. mars 1892 og ha følgende mål: 35 fot lang, 9 fot bred og 3 fot dyptgående akter.

Ved leveringen ble båten kjørt med to firspann hester fra Blaker til Kolstadfoss hvor den ble sjøsatt, noe som var en stor begivenhet. Sammen med båten ble det laget en tralle for transport av båten over land ved Kolstadfoss mens tømmeret gikk gjennom den smale elven ved fossen. En skinnegang ble anlagt tvers over det lave eidet, og skinnene gikk så langt ut i vannet på begge sider at dampbåten kunne gå opp på en tralle, som da ved hjelp av en vinsj på slepebåten og denss egen maskin og trekkabler i skinnegangen trakk den over eidet og ned på den andre siden. Vel over på den andre siden samlet den tømmeret og slepte lasset videre. Skinnegangen ligger fremdeles i terrenget.

Ombord på D/S «Mjølner» var det alltid fire mann som kjørte båten på skift, to og to. Første skift gikk fra Kolstadfoss til Kjersund og Vaet. Kjersund og Vaet var «flaskehalser» der tømmeret hadde lett for å sette seg fast. Neste skift var til Basnes, og derfra til Bønsdammen. Turen tok omtrent 18-20 timer.

Kilder