Munch-stien

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Munch-stien er underlagt Klevfos Industrimuseum og er en runde med informasjonstavler i området som forteller om familiens tilknytning til Ådalsbruk. Foreldrene til Munch møtte hverandre her, og han ble også fød i andre etasje i den store hvite gardsbygningen på Engelaug Østre på Ådalsbruk i 1863.

Edvard Munchs far Christian Munch arbeidet i 1861 som korpslege ved Det Østerdalske Jegerkorps tilknyttet eksersisplassen Tofsrudmoen nær gården Tofsrud på Ådalsbruk, og tjenesten ga også rom for privat praksis ved siden av. En periode var han vikar for sin studiekamerat, legen Christian Munthe på gården AlfheimElverum, og her ble han kjent med den 23 år Laura Cathrine Bjølstad fra Fredrikstad, som var husjomfru hos Munthe, og 15. oktober samme år giftet de to seg i Glemmen nye kirke i daværende Glemmen, nå Fredrikstad.

Kort etter bryllupet flyttet de nygifte inn på gården By, Løtens eldste gård. Her ble deres første barn, Johanne Sophie, født i september 1862. Senere flyttet familien til Engelaug Østre, der de fikk leie tre rom i andre etasje i hovedbygningen hvor Edvard ble født.

Allerede i mai 1863 fikk far jobb som nasjonal korpslege ved Armeens hovedstasjon i Christiania på Akershus festning med grad som kaptein og familien flyttet etter i oktober samme år.

Han var tilbake i området på sommerferie i 1874, 11 år gammel, og igjen på ferie i 1882. Han besøkte også området senere, senest i 1938.

Stien starter på Klevfos Cellulose- & Papirfabrikk.

Kilder


Koordinater: 60.79045° N 11.30533° Ø