Christian Munch (1817–1889)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian Munch
Foto: Munchs hus
Gravminne på Krist kirkegård i Oslo, hvor han er begravet sammen med sin ektefeelle og datteren Johanne Sophie.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Christian Munch (født 16. september 1817 i Gjerpen, død 28. november 1889Ljan i Kristiania) var militærlege.

Han var sønn av stiftsprost i Christiania Edvard Storm Munch (1780–1847) og Johanne Sophie Hofgaard (1791–1860). Han var bror av historiker og professor Peter Andreas Munch (1810-1863) og far til kunstmaleren Edvard Munch.

Han var født og vokste delvis opp Gjerpen, hvor faren hadde vært sogneprest siden 1813. Det var faren som underviste i bygda, og han var en god lærer, også for sine egne barn.

Han kom fra et hjem som var fylt av kunst og litteratur, og faren var i kretsen rundt Johan Sebastian Welhaven. Christian Munch deltok også som ung mann på Welhavens side i slagsmålet som ble kalt «Campbellerslaget» 28. januar 1838, som utspilte seg på Christiania Theater ved andre fremføring av Henrik Wergelands Campbellerne.

I 1861 arbeidet han som korpslege ved Det Østerdalske Jegerkorps tilknyttet eksersisplassen Tofsrudmoen nær gården Tofsrud på Ådalsbruk i Løten, og tjenesten ga også rom for privat praksis ved siden av. En periode var han vikar for sin studiekamerat, legen Christian Munthe på gården AlfheimElverum, og her ble han kjent med den 23 år Laura Cathrine Bjølstad fra Fredrikstad, som var husjomfru hos Munthe, og 15. oktober samme år giftet de to seg i Glemmen nye kirke i daværende Glemmen, nå Fredrikstad.

Kort etter bryllupet flyttet de nygifte inn på gården By i Løten. Her ble deres første barn, Johanne Sophie, født i september 1862. Senere flyttet familien til gården Engelaug, der de fikk leie tre rom i annen etasje i hovedbygningen. Her ble Edvard født i 1863.

Sønnen Edvard var svakelig da han ble født og ble hjemmedøpt på gården. Allerede noen måneder senere, noe etter at Edvard hadde fått sin kirkedåp den 15. april 1864, flyttet familien til Christiania, der han ble stasjonert som nasjonal korpslege ved Armeens hovedstasjon i Christiania på Akershus festning med grad som kaptein. Han gjorde også tjeneste på Gardermoen. Familien bodde i et hus i Nedre Slottsgate, nær festningen. Hjemme slet mora med helsa; hun var tuberkuløs og måtte ha hjelp fra sin yngre søster Karen Bjølstad i hjemmet.

I 1868 flyttet familien til Pilestredet 30b, hvor ektefellen Laura Cathrine døde 29. desember 1868, bare 31 år gammel og Karen Bjølstad tok ansvaret for de fem barna og husholdningen.

Etter å ha flyttet en del rundt i hovedstaden, slo familien seg i 1875 ned i Fossveien 7 på Grünerløkka, som da var et arbeiderområde. Han etablerte privat praksis for å få en ekstrainntekt, for lønnen som korpslege holdt ikke til å brødfø familien. Han var preget av religiøse grublerier som kunne være dystre, mens han også var en engasjert far som fortalte barna eventyr og historier.

I 1885 flyttet familien til en leilighet i andre etasje i Schous plass nr. 1, og høsten 1889 flyttet han med den hjemmeværende familien til en villa på Hauketo ved Ljan utenfor byen, hvor han døde samme høst.

Kilder