Hauketo (strøk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Området ved Hauketo stasjon før utbygginga virkelig hadde satt i gang.
Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket

Hauketo er et boligstrøk sør for Ljabru i Oslo, dels i bydel Nordstrand og dels i bydel Søndre Nordstrand. Strøket er avgrenset av Ljanselva i nord, Øvre Ljanskollen i vest, og Prinsdal i sør. Grensa til Prinsdal kan være noe flytende, og de to strøkene er organisert sammen i Hauketo og Prinsdal Vel. Arealet faller i hovedsak sammen med Hauketo gårds inn- og utmark, som ble utparsellert i flere trinn gjennom 1900-tallet.

Navnet kommer fra gården Hauketo.

Den Fredrikshaldske kongevei gikk gjennom området, og fulgte stort sett fddagens Øvre Prinsdals vei. Det var lenge bare spredt bebyggelse i området. Hauketo skole ble åpna i 1863, men ble så ledlagt i 1894 da Ljan skole overtok kretsen.

Først i 1920-åra, og særlig etter at Hauketo stasjonØstfoldbanen åpna i 1925, ble det større omfang på utbygginga av området. I den første tida var det særlig eneboliger som ble oppført, men etter andre verdenskrig kom det også noen blokker. Som følge av dette ble det igjen skole på Hauketo. Prinsdal barneskole åpna i 1953, og Hauketo ungdomsskole i 1968. Hauketo og Prinsdal kirke ble innvia i 1966. Hauketo Senter ble åpna i 1993.

Litteratur og kilder

Se også

Koordinater: 59.846949° N 10.804281° Ø