Munchmuseet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Det nye Munch-museet i Bjørvika, med boligområdet Munch brygge til venstre.
Foto: Premeditated (2019).

Munchmuseet ble etablert i Tøyengata 53 i Oslo, og åpnet i 1963, hundre år etter kunstnerens fødsel. I 2021 flyttet museet inn i nye lokaler i Bjørvika.

Tøyen

Museet åpnet i en bygning bygget for formålet med Gunnar Fougner og Einar Myklebust som arkitekter. Sistnevnte var også arkitekt for en utvidelse og rehabilitering som ble sluttført i 1994, i anledning 50-årsdagen for Munchs død.

Bjørvika

22. oktober 2021 ble et nytt Munch-museet åpnet i Bjørvika, med adressen Edvard Munchs plass 1. Bygget, kalt «Lambda», er tegnet av det spanske arkitektkontoret Herreros Arquitectos. Grunnsteinen ble lagt ned 14. oktober 2016. Den offisielle åpningen ble foretatt av kongeparet. Museet markedsføres under betegnelsen MUNCH (skrevet med store bokstaver, slik man kan se det på fasaden).

Museet inneholder Edvard Munchs testamentariske gave til Oslo kommune, og har den største samlingen av Munchs kunst, med omkring 1 100 malerier, 15 500 grafiske blad fordelt på 700 motiver, 4 700 tegninger, samt seks skulpturer. I tillegg kom nesten 500 trykkplater, 2 240 bøker, notatbøker, dokumenter, fotografier, verktøy, rekvisita og møbler. Munchs omfattende brevsamling ble senere testamentert til museet av hans søster, Inger Munch, sammen med et betydelig antall originalverker, særlig fra 1880-årene.

I 2021 ble et nytt opparbeidet parkområde på rundt et dekar sør for det nye museet i Bjørvika gitt navnet Inger Munchs brygge. Dette området står på peler i fjorden og er åpnet for publikum og er en del av Havnepromenaden.

Dagens Munch-museum i Bjørvika inneholder også samlingen som kunstsamleren Rolf Stenersen donerte til daværende Aker kommune før krigen (tidligere samlet i Stenersenmuseet), samt samlingene til Amaldus Nielsen og Ludvig O. Ravensberg.

Galleri

Kilder


Koordinater: 59.9057° N 10.7551° Ø