Rolf Stenersen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 13. februar 1969: Utsnitt av omtale av Stenersen ved hans 70-årsdag.

Rolf Christian Eckersberg Stenersen (født 13. februar 1899 i Kristiania, død 15. oktober 1978 i Bergen) var forretningsmann, kunstsamler, forfatter, idrettsutøver og kulturpersonlighet. Han er kanskje best kjent for sitt vennskap og samarbeid med Edvard Munch, etter at han allerede som ung mann kjøpte sin første Munch-akvarell. Mer ukjent er kanskje hans to norgesmesterskap i friidrett og OL-deltakelse i 1920.


Familie

Rolf Stenersen var sønn av forlagsbokhandler Johan Martin Stenersen (1866-1948) og Martha Kathrine Eckersberg (1869–1930). Han ble gift i 1924 med Inger Johanne (“Annie”) Martinsen (1900-85).

Liv og virke

Stenersen tok eksamen ved Kristiania handelsgymnasium i 1918, og 1922–24 studerte han ved Queen's College i Oxford. I 1925 ble han eneeier i A/S Stenersen og Waage, senere Aktieselskapet Rolf E. Stenersen, som særlig drev handel knyttet til gummi og aksjebørsen i Nederland. Stenersen tjente tidlig en formue på kjøp og salg av aksjer.

Villa Stenersen, tegnet av Arne Korsmo for Rolf Stenersen, oppført 1937-39.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Stenersen var også aktiv innen friidrett, og i 1919 og 1920 ble han norgesmester på 200 meter. I 1920 deltok han også i de olympiske leker i Antwerpen.

Om sitt forhold til Edvard Munch skriver Stenersen i sin selvbiografiske bok, Aksjer, kunst, kunstnere (1969):

Atten år gammel kjøpte jeg det første Munch-bildet, og noen og tjue år gammel var jeg blitt Munch-samler og ulønnet visergutt til den store kunstneren. Men det viste seg å bli en av verdens best lønnede, ulønnede visergutt-jobber. Da Munch døde, satt jeg med mellom 5 og 600 av hans arbeider. Mest grafiske arbeider, selvfølgelig. Litt hadde jeg fått, det meste kjøpt til medhjelper-priser.

Stenersens betydelige kunstsamling ble gitt som gave til daværende Aker kommune allerede før andre verdenskrig. Samlingen finnes i dag i Stenersenmuseet i Oslo, ved Konserthuset, men skal inngå i det nye Munch-museet som skal reises i Bjørvika. Stenersens etterkrigssamling ble overdratt til Bergen kommune på 1970-tallet for en ti-del av verdien, og utgjør i dag en betydelig del av samlingene i Bergen kunstmuseum.

Stenersen debuterte som skjønnlitterær forfatter 1931 med Godnatt da du. Hans største suksess var imidlertid biografien om Edvard Munch, Edvard Munch. Nærbilde av et geni, fra 1944 (utgitt første gang i Stockholm).

Stenersens hjem i Tuengen allé 10c i Oslo (kjent som Villa Stenersen) ble oppført 1937-39, tegnet av Arne Korsmo. Den regnes som et hovedverk i norsk funksjonalisme. Stenersen ga bygningen til staten i 1974, med tanke på å skulle benyttes som statsministerbolig, men kun Odvar Nordli har bodd her en kort periode på 1970-tallet. Boligen drives i dag av Norsk Form, og den er åpen for publikum visse dager om sommeren.

Ettermæle

Rolf Stenersens enkle gravminne ved Ris kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

I en nekrolog i Aftenposten 17. oktober 1978 skrev Even Hebbe Johnsrud blant annet:

Han var vårt første kunstsenter, sin egen innkjøpskomite, et uromoment i norsk kunst. ... "Vindu ut mot verden" - heter det om så mangt. I Rolf Stenersens hus var det kronisk gjennomtrekk. Tingene var ham bare til låns, bare gleden over selve opplevelsen fikk vare. ... Som taler og forfatter var han opplevelsesformidler, følelseskunstner, visuell sensualist.

I 1953 ble Stenersen utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og i 1974 til kommandør.

Rolf E. Stenersens allé ved Sogn studentby i Oslo er oppkalt etter ham.

Rolf Stenersen er gravlagt på Ris kirkegård i Oslo.

Kilder og referanser

Stenersenmuseet (ved siden av Oslo konserthus) huser Rolf Stenersens store kunstgave til Aker kommune. Samlingen skal inngå i det nye Munch-museet som skal reises i Bjørvika.
Foto: Stig Rune Pedersen (2007)