Inger Munch
Inger Marie Munch (født 5. februar 1868 på Løten, død 2. mai 1952 i Oslo) var kunstner og musikklærer. Hun underviste i pianospill på Nordstrand i over 40 år.
Hun var datter av korpslege Christian Munch (1817-89) og Laura Cathrine Bjølstad, og var yngre søster av maleren Edvard Munch. Hennes mor døde av tuberkulose den 29. desember 1868, altså før Inger hadde fylt ett år.
Den eneste opplysningen som foreligger om hennes fotografvirksomhet er at «hun var blant de første som fotograferte Akerselva fra os til os». Hun var en dyktig amatørfotograf. Hun fotograferte i Oslo på 1920- og 1930-tallet. Boken Akerselven ble utgitt på Damm i 1932.
Inger Munch er gravlagt på Nordstrand kirkegård i Oslo sammen med sin søster Laura (1867-1926) og tante, Karen Bjølstad (1839-1931).
I 2021 ble et nytt opparbeidet parkområde på rundt et dekar sør for det nye Munchmuseet i Bjørvika gitt navnet Inger Munchs brygge. Dette området står på peler i fjorden og er åpnet for publikum og er en del av Havnepromenaden.
Se også
Kilder
- Første versjon av artikkelen er henta fra Preus museums register over norske fotografer.
- Inger Marie Munch på Digitalt museum.
- Inger Marie Munch på KulturNav
- Aftenposten 3. mai 1952, Inger Munch død
- Bonge, Susanne: Eldre norske fotografer : fotografer og amatørfotografer i Norge frem til 1920. Utg. Universitetsbiblioteket i Bergen. 1980. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Erlandsen, Roger: Norske fotosamlinger. Utg. Ad Notam. Oslo. 1989. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Upublisert materiale i Preus museum (2013)
Eksterne lenker
- DigitaltMuseum: Søk:Inger Munch. DigitaltMuseum. Besøkt 7. oktober 2014.
- Fotoutstilling: Akerselva gjennom Inger Munchs kameralinse
- Munch, Inger. Akerselven. Utg. Damm. 1932. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Inger Munch i Historisk befolkningsregister.
Inger Munch er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. |