Murburkne i Østfold
Murburkne er en hjemlig, meget sjelden art med sørvestlig tyngdepunkt i Østfold hovedsakelig knyttet til noe rikere bergarter som rombeporfyrkonglomerat i Østfold.
Hyppighet og utbredelse
Murburkne er sjelden i 5x5 km-skalaen og sjelden i 1x1 km-skalaen med en sørvestlig utbredelse i Østfold[1][2] hvor den først og fremst er funnet på «rombeporfyrkonglomeratøyene» fra Søndre Søster, Onsøy i sør til Jeløya, Moss i nord.
Økologi
Murburkne er i Østfold knyttet til øyer med rombeporfyrkonglemerat som er rikere enn grunnfjellet. Ellers er den sjeldnere funnet på kalkrike flyttblokker og i fuger på festningsanlegg hvor det er brukt kalkmørtel.
Oppdagelseshistorikk
Murburkne ble først samlet i 1881 på Rauø (= Rauer) i Onsøy, Fredrikstad av Elling Ryan[3]. Først omtalt i litteraturen av et sikkert funn fra Rauøy, Onsøy i 1975 av Kåre A. Lye og Nils Skaarer[4], se for øvrig kommentarer nedenfor.
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Murburkne vokser på relativt godt beskyttede steder og har historisk sett vært lite utsatt for utbygging og andre inngrep. Det kan være mulighet for at områder i dag som er åpne vokser igjen med tett skog. Dette kan bli en trussel på lang sikt. I Bohuslän er det heller ikke funnet noen endringer i utbredelsen mellom 1940- og 2000-åra.
Forvaltningsstatus
I Norge betraktes murburkne som livskraftig (LC)[5]. Jan Ingar Båtvik omtaler i 1992 arten fra Østfold som «hensynskrevende»[6]. Med dagens kunnskapsstatus så anser vi den som livskraftig i Østfold selv om den ikke er kjent fra mange lokaliteter. Imidlertid er det lite som truer de lokalitetene den finnes på og mange ligger i verneområder.
Kommentarer
Arten er først omtalt i litteraturen fra Heggen og Frøland i 1978[7]. Angivelsen som trolig er basert på meddelelse fra Arnfinn Sørlie, er noe tvilsom da dokumentasjon i form av belegg mangler. Iflg. Båtvik (1992) skal Arnfinn Sørlie ha funnet arten i Brattåsens vesthelling, Trøgstad ca. 1960. Det finnes for øvrig ikke et eneste belegg i museumssamlinger etter Arnfinn Sørlie. Arten er aldri samlet fra noen av kommunene uten kystlinje i Østfold.
Jan Ingar Båtvik har en grundig av murburkne sin status i Østfold pr. 1992[8].
Kilder og litteratur
- ↑ Artsdatabanken. Murburkne i Østfold (grense 2019), historisk utbredelse pr. dato. Nettsiden Artskart.
- ↑ Østfold botaniske forening. Murburkne i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Ryan, Elling 1881. Herbarieark digitalt på GBIF.
- ↑ Lye, Kåre Arnstein & Nils Skaarer 1975. Forslag til verneområde på Rauøy. - Rapport Botanikk nr. 114, NLH, Ås
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av murburkne Asplenium ruta-muraria for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.
- ↑ Båtvik, Jan Ingar Iversen 1992. Sjeldne, sårbare og hensynskrevende karplanter i Østfold. - Fylkesmannen i Østfold, miljøvernavdelingen rapport 1992-6: 1-261. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Hardeng, Geir & Atle Haga 1978. Miljøtyper, plante- og dyreliv. - Heggen og Frøland. Fellesbind for bygdene Askim, Eidsberg og Trøgstad. 1. del av 2. halvbind s. 9-103. - Mysen. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Båtvik, Jan Ingar I. 1992 Digital versjon på Nettbiblioteket.