Myra under Østre Berger (Kongsvinger gnr. 126)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Myra under Østre Berger
Myra.jpg
Myra på kart fra 1806 mellom Bergergarda og Bergermyra. På kartet vises også vegen fra Østre Berger og østover til Kamphaug, og med en kloppbru over myra. Midt på vegen er en markering, og dette var nok en grind - og stemmer med lokaliseringen av den senere plassen Bergergrinda. Kartverkets historiske arkiv.
Alt. navn: Myhre, Myren
Først nevnt: 1784
Sokn: Brandval
Fylke: Innlandet (tidl. Hedmark)
Kommune: Kongsvinger
Bnr: u. 126
Type: Tidl. husmannsplass

Myra var en tidligere husmannsplass under Østre Berger på Brandval østside i tidligere Brandval kommune. Plassen ble nedlagt før fastskoleordningen ble etablert (1862), men plassen ville ha tilhørt Brøderud krets.  

Plassen lå mellom gardstunet på Berger og Bergermyra og dermet ikke langt fra dagens gardsveg fra Røgdenvegen opp til Østre Berger. Plassen ble sannsynligvis ryddet på 1780-tallet.

Svenning Nilsen og kona Gunhild Gulbrandsdatter er første kjente brukere av Myra. Svenning, født 1756 fra Lystad, var i tjeneste på Berger da han i 1781 ble gift med Gunhild, født 1754 fra Nordre Grobøl. Samme år fikk de datteren Inger mens de bodde på Grobøl. Foreldrene til Svenning var Nils Larsen og Ingri Knudsdatter, og Gunhild var datter av Gulbrand Hunjersen og Gunhild Olsdatter.

Svenning fikk ryddet Myra og hadde etablert seg her da de i 1784 fikk sønnen Gunder. Han døde etter 10 dager. Året etter bar de datteren Olea til dåpen. Familien var også her i 1788, for dette året døde den 80-årige faren til Svenning, Nils Larsen, her på Myra, og det er siste året hvor kildene knytter bosetning til Myra. Da eldstedatteren Inger ble konfirmert i 1797, oppgis Grobøl som adresse. Det kan hende at hun da bodde hos besteforeldrene og at familien for øvrig hadde flyttet, for som vi skal se under, er ikke de neste barna døpt i Brandval.

Ved folketellingen 1801 finner vi familien igjen under garden Sigernes i Vinger. Her er Svenning bonde og gaardbeboer på gardparten Krogsrud (bnr. 22/22). Han bor sammen med kona Gunhild og de foran nevnte døtrene Inger og Olea, og i tillegg har de Berthe på 13 år, Ole på 11 og Gunder på 9. I følge Vinger bygdebok er de brukere her i 1809 og omtales som selveiere, men uten å ha tinglest hjemmel.

Myra var ikke bebodd ved tellingen 1801, og selv om plassen er avmerket på kart fra 1806, er det ikke mulig å dokumentere senere bosetning her.

Se også

·       Husmannsordningen i Brøderud krets generelt

·       Andre husmannsplasser på Brandval østside (hovedsognet)

Kilder og litteratur

·         Første versjon av denne artikkelen ble skrevet av Johan Seglsten på grunnlag av folketellinger, kirkebøker, Vinger bygdebok og gamle kart, samt avstemt mot de første bygdebøkene:

·       Mandt, Gunnar: Brandval-boka, bind I, gardshistorie. Utg. 1953 Brandval kommune. Digital versjon på Nettbiblioteket.

·       Mandt, Gunnar: Brandval-boka, bind II, gardshistorie. Utg. 1968 Kongsvinger kommune. Digital versjon på Nettbiblioteket.