NEG 49t Kyrkjelege skikkar

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Konfirmasjon i Fagerborg kirke, Oslo.
Foto: Nasjonalbiblioteket (1952-53).

NEG 49t Kyrkjelege skikkar er eit tillegg til spørjelista NEG 49 Kyrkjelege skikkar sendt frå Norsk etnologisk gransking i 1955 med tittel Kyrkjeleg folkelivsgransking - Spørjelista om religiøse truer og tilhøve, kyrkjeleg sed og skikk. Svara til desse to listene er arkivert i lag under NEG 49 Kyrkjelege skikkar. Utsendar var Kristofer Sydnes ved Kyrkjesogelaget for Bjørgvin bispedømme.

Introduksjon til spørjelista

Emne nr. 49 Rundskriv og tilleggspørsmål

Vedlagte spørreliste ble for noen år siden sendt ut til menighetsrådene i Bergen bispedømme, og det kom inn ikke så få svar. Det er imidlertid naturlig å trekke hele landet inn i denne undersøkelse av eldre kirkelig skikk og bruk, og på anmodning av universitetsstipendiat Helge Fæhn blir derfor listen i disse dager sendt ut også til medarbeiderne i Norsk etnologisk gransking (NEG) ved Norsk Folkemuseum, Bygdøy.

Og da det er sannsynlig at mange eldre prester kan ha meget verdifullt å fortelle om forholdene i de forskjellige menigheter de har gjort tjeneste i eller på annen måte har førstehånds kjennskap til, tillater vi oss hermed å be Dem om at De mest mulig fyldig besvarer spørsmålene i vedlagte liste samt tilleggsspørsmålet om de 3x3 klokkeslag ved høymessens slutt.

Hvis De kan berette om forholdene i flere menigheter, var det best om De brukte én liste eller særlig ark for hver menighet samt oppga når De tjenestegjorde der.

Hvor viktig dette arbeide er fremgår klart av forordet i spørrelisten, og vi håper De vil gjøre hva De kan for å hjelpe oss til å få mest mulig materiale samlet inn. Svarene vil bli arkivert i NEG for senere bearbeidelse. Skulle De kjenne til personer som det var ønskelig å forelegge denne liste, ber vi Dem anføre dette på Deres svar. På forhånd hjertelig takk for Deres bidrag!

Tilleggspørsmål: Om de 3x3 slag ved gudstjenestens slutt:

  • Var disse slag i bruk i Deres menighet?
  • Hvis ikke, når, av hvem og hvorfor ble de så innført?
  • Hadde slagene et spesielt navn (det kløkkes, kløkking, eller…)?
  • Kom slagene før eller etter klokkerens vanlige utgangsbønn i kordøren?
  • Ba klokkeren en særlig bønn under disse slag?
  • Ba menigheten en særlig bønn?
  • Knelte man?
  • Forekommer det noe sagn, beretning eller lignende om disse slag?

Sjå også

Eksterne lenker