Nedre Skaug (Tyristrand)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nedre Skaug
Lw Nedre Skaug (Tyristrand) hustufter.jpg
Nedre Skaug. I terrenget er det tydelige rester etter en grunnmur. Nærmest i bildet avtegner det nordøstre hjørnet seg som en forhøyning i bakken. Huset må ha vært stort. Fotografi fra 2018.
Sted: Tyristrand
Fylke: Buskerud
Kommune: Ringerike
Nedre Skaug. Utsnitt fra norgeskart.no
Nedre Skaug inntegnet på kart fra 1827.[1] På kartet er plassen nevnt som Braaten.

Nedre Skaug, Tyristrand i Ringerike kommune, er en tidligere boplass i Skaugsmarka. Grunnen som plassen Nedre Skaug lå på, tilhører i dag Ask gods etter at Axel Løvenskiold kjøpte Skaugsmarka i 1937.

Knut Jonsen kom fra Soknedalen på 1820-tallet og bodde på Skaug fram til han døde i 1885, 95 år gammel. Han har mange etterkommere i dag som har holdt på Skaug-navnet.

I en artikkel i heftet «Ringerike» i 1928,[2] forteller Hans Johnsrud at Knut fikk lov å rydde en del på Skaug: Hustømmer blev hugget på tufterne, og rundt om stod skogen grov og tett. I 1825 hadde Knut allerede bygget de nødvendige hus, og da flyttet han til Skaug med sin familie.

Denne fortellingen passer med Nedre Skaug. I Øvre Skaug bodde samtidig Johan Scheitlie fra midten av 1820-tallet fram til 1834.

På tross av å ligge høyest i terrenget kalles plassen Nedre Skaug. På kartet fra 1827 er plassen nevnt som Braaten og er avmerket med en trekant, symbolet som ble brukt for å markere en husmannsplass. I 1875-tellinga ser det ut til at Knuts dattersønn Hans Olsen bodde på plassen, mens faren, Ole Henriksen, bodde sammen med sine svigerforeldre på Øvre Skaug.

Arvid Kjøstad har fortalt om en tur til Skaug som han og Karl Trinterud gikk mellom 1910 og 1915. [3] Etter hvert kom de forbi tuftene etter plassen til Knut Jonsen: Her er ennå rester av gammel bebyggelse og dyrket mark, med merker etter plogfårer. Nedenunder ligger Skogstjern med Øvre Skaug i nord. Med andre ord var plassen fraflyttet på den tiden, mens det på den andre plassen kanskje var setring.

I folketellingene er Nedre Skaug spesifikt nevnt bare i 1875, men om husene kan ha stått der etter den tid, er usikkert.

Tuftene ligger ikke så langt unna veien mot Baksjø som tar av fra Gruveveien noen få hundre meter etter veibommen ved Skogstjern. Drøyt to hundre meter oppover veien, rett før en velteplass på venstre side, går det en dårlig sti oppover mot plassen. Omtrent hundre meter oppover finnes det rester etter hustuftene. Tidligere gikk det en god sti fra bygda fra Kvernvollen og opp til Øvre Skaug. Den passerte Nedre Skaug og nåværende vei og gikk ned mot Gruveveien i nærheten av der Baksjøbekken kommer ned.

Se også

Referanser

  1. Kart fra 1827. Kartverkets historiske kart.
  2. Hans Johnsrud: «En rydningsmand» i heftet Ringerike 1928, s. 3. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Arvid Kjølstad (f. 1902): «Bli med meg og Karl Trinterud på en tur til Skaug!», et skriv i privat eie.

Eksterne lenker

  • Nedre Skaug er nevnt spesifikt i folketellingen 1875.

I 1865, 1891 og 1900 er bostedet kun oppgitt som Skaug og det er usikkert om det da gjelder Øvre eller Nedre Skaug. Ikke nevnt i 1910 og 1920.


Koordinater: 60.148552° N 10.027387° Ø