Nersetterbåter

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Elvebåt/nersetter.
Foto: Frode Caspersen/Eiker Arkiv

Nersetterbåt eller «jager» var betegnelse på robåter som ble brukt i forbindelse med tømmerfløtingen i nedre del av Drammensvassdraget, men også til laksefiske med drivgarn og va. En nersetterbåt var båten for fiskere og fløtere. Opprinnelig var en nersetter betegnelsen på dem som transporterte trelast fra sagbrukene ned til Drammen havn. Det ble ofte fraktet flere tusen bord av gangen i den sterke strømmen, så det er rimelig at nersetterne hadde behov for båter som var raske og lette å manøvrere. Lenge etter at denne bordfløtingen tok slutt, lever altså navnet videre gjennom den båttypen de brukte.

Trolig har de kjappe, lette elvebåtene vært i travel virksomhet i godt over 1000 år på Drammenselva. Litt av vikingeskipenes eleganse avspeiles i konstruksjonen, men selvfølgelig har båten utviklet seg gjennom århundrene. Tidligere hadde alle langs elva båt, og denne var like viktig som bilen er i dag.

Det karakteristiske ved båtene er at de er kjappe, lette å manøvrere og nesten lydløse i vannet. Båten er meget stabil. To mann kan stå på siden å trekke tunge garn uten at den kantrer. Av disse små elvebåtene er det to varianter. Det er jageren med to bordganger, og som navnet sier er dette den kjappeste av elvebåtene. Den andre kalles for nedsetteren/nersetteren og har tre bordganger. Dette er en transportversjon, der lasteevnen kunne være opp mot 10 tonn. Disse ble brukt til transport av teglstein og tremasse fra Eikerbygdene og ned til Drammen havn.

Opplysningene over er sakset fra et intervju Birger Borgersen ga til avisa Fremtiden i mai 1992. Borgersenfamilien drev som båtbyggere i Hokksund gjennom fem generasjoner. Birger var ikke et øyeblikk i tvil om at denne båttypen ville få sin renessanse i Drammensvassdraget. «Plastbaljene vil en dag forsvinne til fordel for disse lydløse skjønnhetene fra Hokksund», uttalte han.

Båtene ble bygd lokalt på Eiker, og i nyere tid er båtene fra Sundbakken ved Hokksund kjent som «Sundbakkbåter» og båtene fra Loesmoen som «Bentebåter».

Et klassisk bilde fra Mjøndalen tatt mot Krokstadelva. med tre nersetterbåter side om side. Legg merke til båten midt på bildet, der tre personer står oppreist samtidig. Disse båtene er langt stødigere enn det kan se ut som, Både tømmerfløtere og laksefiskere var helt avhengig av å kunne stå oppreist i båten når de arbeidet.
Foto: Eiker Arkiv

KilderEiker Leksikons logo.jpeg Nersetterbåter inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!