Loesmoen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Flyfoto fra 1961. I forgrunnen til venstre ser vi Loesmoenveien. Nærmeste sidevei mot høyre er Vinkelveien, som er uferdig, og bakenfor ser vi Travbaneveien.
Foto: Widerøe/Eiker Arkiv

Loesmoen er ei øy i Drammenselva mellom Hokksund i Øvre Eiker og Steinberg i Nedre Eiker. Øya er omtrent 10 kilometer i omkrets og er den største øya i Drammensvassdraget. Den ligger sør for hovedløpet av elva og avgrenses av Nøsteelva i nord og Loeselva i sør. Tidligere ble den også kalt Loesøya. I løpet av de siste tiårene av 1900-tallet ble imidlertid mye av Loeselva lagt i rør, blant annet i forbindelse med byggingen ny trasé for E 134 mellom Hokksund og Mjøndalen i 1989. I dag oppfattes vel egentlig ikke Loesmoen som øy av folk flest.

Det meste av øya er utskilt fra gårdene Østre Loe og Vestre Loe, som også har gitt området navn. En del har imidlertid tilhørt gårdene Sanden og Horgen på nordsiden av Drammenselva.

Bosetningen på Loesmoen går flere hundre år tilbake. Befolkningen var knyttet til elvetransport og tømmerfløting og spesielt til Stenberg hengsle. Fra slutten av 1800-tallet har stadig mer av øya blitt stykket opp til boligeiendommer, og i løpet av 1900-tallet har det vokst fram en betydelig villabebyggelse og velforeningen Loesmoen Vel. Dette defineres nå som en del av Hokksund by. Det har også blitt etablert en god del industri i området, med bedrifter som Loe Brug, Krogstad Cementvarefabrik, Hokksund Trævarefabrik, Hokksund elektriske sag og høvleri, Norsk Kabelfabrikk, OSO Hotwater, Eiker Vulk, Hellik Teigen med flere. Før 2. verdenskrig bodde noen få hundre mennesker på Loesmoen, men i 2009 var det 1000 hus og over 3000 beboere.

Kilde

  • Skramstad, Per Arne: «Loesmoens historie og livet der på 1950-tallet.» Utg. 2014.


Eiker Leksikons logo.jpeg Loesmoen inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!