OSO Hotwater

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

OSO Hotwater er en industribedrift som har spesialisert seg på produksjon av varmtvannsberedere. Bedriften startet sin virksomhet i Oslo i 1932 under navnet Oslo Sveisebedrift (OSO). OSO flyttet hovedvirksomheten til Loesmoen ved Hokksund i 1964. Siden 1984 har bedriften værten del av konsernet OSO Hotwater Group, som har flere datterselskaper i Norge, samt i Storbritannia.

Grunnleggeren av bedriften, Reidar Frölich Braathen, var smed og flyløytnant, og han var en pioner innenfor elektrisk- og autogen sveising av rustfritt stål. Den første bedriften lå ved Akerselva. Hovedproduktet var helt fra starten varmtvannsberedere i helsveiset stål, men det ble også produsert benkebeslag, kokegryter, vedkjeler og annet utstyr for industribedrifter, storkjøkken og sykehus. Alt før andre verdenskrig hadde bedriften en arbeidsstokk på 100 mann.[1]

Etter krigen kom grunnleggerens sønn, Chris Reidar Frölich Braathen, inn i selskapet og overtok seinere som leder. Produksjonen, som hadde ligget nede under krigen, vokste raskt, og bedriften flyttet over i en nedlagt sementfrabrikk i 1955. Samtidig produserte OSO «verdens første villavarmtvannsbereder».[2]. Dessuten ble det etablert nye virksomheter med Buskerud SveisebedriftGeithus og Sole Maskin i Eggedal.

I 1964 ble produksjonen i Oslo flyttet til Hokksund i Øvre Eiker, der det ble bygd opp en moderne fabrikk som muliggjorde ekspansjon for produksjon av varmtvannsberedere til massemarkedet. I 1971 var OSO den første i verden til å serieprodusere rustfrie varmtvannsberedere, og bedriften har seinere beholdt posisjonen som den ledende produsenten i Europa.

OSO har siden starten vært en familiebedrift. Sigurd Braathen er i dag hovedaksjonær og administrerende direktør, mens broren Christoffer Braathen har vært sentral i arbeidet med design og produktutvikling.

OSO har helt siden starten lagt vekt på å utvikle små og effektive varmtvannsberedere. På 1950-tallet revolusjonerte selskapets forrådsberedere det norske beredermarkedet, og seinere har videreutvikling av dette produktet ført til store ressursbesparelser i form av lavere vekt og lengre levetid. I 2004 ble ECO Foam skumisolering, med 25% mindre varmetap, introdusert som standard på alle standard beredere. Siden 2006 har den såkalte «Super Serien» - som er enda bedre isolert og med alle ventiler fabrikkmonterte under isolerte lokk - vært selskapets flaggskip. Omtrent 50% av produksjonen selges innelands, mens 25% eksporteres - med England, Russland, Sverige og Canada som de viktigste markdeene. De siste 25% selges til såkalte «OMD-kunder», det vil si til andre produsenter av grønne teknologier for oppvarming av bygninger, der varmtvannsberedere inngår som en del av varmepumpeanlegg, solfangere og biobrenselløsninger. OSO ser på dette som et marked med stor vekstmuligheter.[3]

OSO har i mange år hatt en klar miljøprofil og fikk i 2004 prisen for Beste Miljø og ENØK produkt i 2004.[4] Bedriften har også vært en støttespiller for Loesmoen Vel i arbeidet med å opprette Loesmoen Elvepark, med tursti langs Drammenselva.[5]

Referanser

  1. Skeie s.130
  2. Skeie s.130
  3. OSOs internettsider
  4. OSOs internettsider
  5. Muntlige opplysninger fra Erik Østerud, tidligere leder i Loesmoen Vel

Kilder

  • Skeie, Jon: Fra splittet storbygd til kommunalt fellesskap. Øvre Eikers historie, bind 2 utg. 2016


Eiker Leksikons logo.jpeg OSO Hotwater inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!