Nils Jensen Ytteborg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nils og Ingeborg Marie Ytteborgs gravminne på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Nils Jensen Ytteborg (født 18. september 1792 i Christiania, død 5. juni 1858 samme sted) var blant annet garvemester, bryggerieier og stadshauptmann i Christiania Borgervæpning. Ytteborg må sies å være litt av en tusenkunstner. Ved siden av de yrkene som allerede er nevnt var han også salmakermester, trelasthandler, brennevinsbrenner, forstander ved arbeidshuset Prinds Christian Augusts Minde, viseordfører og stortingsrepresentant.

Han var gift med Ingeborg Marie Ytteborg f. Woxen (1796–1868). De gifta seg i Vår Frelsers kirke i 1817.

I 1836 grunnla han Ytteborgs Bryggeri, som han drev fram til sin død. Det ble senere til Foss Bryggeri, som i 1917 ble kjøpt opp av Schous bryggeri. I 1838 stifta han Christiania Håndværkerforening.

I 1837 ble Ytteborg viseordfører i Christiania, og i 1850 ble han som første håndverker valgt inn på Stortinget, der han satt fra 1851 til 1853.

Ytteborg ble omtalt som «håndverksfyrsten» i Christiania. I dette lå det ikke bare en anerkjennelse av at han hadde lykkes med mangt, men også en avstandstagen. Han ble aldri fullt akseptert av den sosiale eliten. Allikevel fikk han blant annet vervet som branndirektør en periode, og dette var normalt noe som var forbeholdt de rikeste i byen .

Han er gravlagt sammen med kona på Vår Frelsers gravlund i Oslo. Garver Ytteborgs veiHaugenstua i Oslo fikk navn etter ham i 1958.

Kilder

Eksterne lenker