Nina Prytz (1903–2000)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nina Prytz som nyslått student i 1921 og i 1940-åra.
Foto: Ukjent

Nina Augusta Prytz f. Eberhardt (født 16. juni 1903, død 28. februar 2000) var prestefrue og motstandskvinne under andre verdenskrig.

Slekt og familie

Hun var datter av lege Immanuel Eberhardt (f. 1866) og Bertha Agnete Amalie Eberhardt f. Hindenburg (f. 1873).

I 1923 ble hun gift med prest Johan Cordt H. Prytz (1889–1980), som var sønn av prost A.F.W.J. Prytz og Milda Prytz f. Olsen. De fikk tre døtre og en sønn.

Liv og virke

Nina Eberhardt, som hun het som ugift, vokste opp i Skien og gikk på språklinja på Skiens offentlige skole.

Da hun ble gift i 1923 var ektemannen prest i småkirken St. Markus kirke i Bergen. Han ble i 1928 sokneprest i Prestenes kirke på Majorstua i Oslo. Nina Prytz var sterkt religiøs, og deltok aktivt i menigheten.

Etter at krigen brøt ut ble både Nina og Johan Prytz involvert i motstandsarbeid. Blant annet drev hun fra 1941 med illegale aviser. De brukte presteboligen på Majorstua som dekkleilighet for både motstandsfolk og jøder på flukt. Blant de som var i skjul hos dem var søsknene Tibor Taglicht og Vera Taglicht. Dessverre ble disse to barna tatt under en razzia på sitt neste skjulested, og endte sine liv i Auschwitz. Paret stilte også sitt sommersted på Hvaler til rådighet for flyktningtransporten, og denne ruta fungerte fint gjennom hele krigen.

I 1943 ble hun arrestert i forbindelse med at søskene Taglicht var tatt. 20. februar 1943 ankom hun Grini fangeleir og fikk fangenummer 6535. Tyskerne var nok ikke kjent med omfanget av hennes aktivitet, for den 21. mai 1943 ble hun løslatt. Til tross for at hun allerede var kjent for tyskerne fortsatte hun med motstandsarbeid, og hun ble ordonnans i Milorg D-13, det vil si Oslo-distriktet. Hun leverte særlig meldinger fra etterretningsledelsen til de tre avsnittene i D-13. Hun satte også opp et lite fotostudio bak orgelet, der de tok bilder til falske legitimasjonskort. Dette var klokkeren med på, men etter krigen kom det fram at Johan Prytz ikke hadde ant noe om det.

Etter krigen fortsatte hun å engasjere seg i menighetsarbeid. Hun holdt også jevnlig andakter og kåserier på radio.

Nina Prytz ble gravlagt i familiegrav på Vår Frelsers gravlund.

Litteratur og kilder