Nordvi

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordvi
Nordvi flyfoto.png
Foto: Helge Skappel/Widerøe
Alt. navn: Nordvie
Rydda: 1337
Sted: Ottestad
Kommune: Stange
Fylke: Hedmark
Gnr.: 23
Bnr: 1
Postnummer: 2312

Nordvi (gnr. 23/1) er en storgard i Stange kommuneHedmarken, omtrent 2 km øst for Ottestad kirke. Eiendommen består av ca. 923 mål dyrka jord, 95 mål innmarksbeite, 584 mål skog og 133 mål annet areal.

På 1500- og 1600-tallet var den adelig setegard for slektene Handingmand og Skaktavl, og flere garder i Stange var da underbruk til Nordvi. Først på 1700-tallet tilhørte eiendommen offisersfamilien Stockman, som ble gifta inn i Skaktavl-slekta. Seinere eiere var blant annet familien Saxlund, men i 1902 ble eiendommen solgt til A/S Nordvi. Hans Kleven bestyrte først Nordvi for aksjeselskapet, og etter hvert fikk han kjøpt garden.

På garden er det flere gravhauger fra jernalderen. Hovedbygningen, det eldste huset på Nordvi, ble satt opp rundt 1812 etter at det gamle våningshuset brant ned. Den nåværende bygningen er en toetasjes, panelt tømmerbygning i empirestil. På festsalen er det takmalerier.

Stedet har gitt navn til Nordvivegen.

Gardsnavnet

Nordvi er den nordre delen av opphavsgarden Vie, som går tilbake på norrønt Viðir og betyr «skog». I Norske Gaardnavne er uttalen /nó:`£ve/ oppgitt.

Fradelte bruk

I 1936 ble det skilt ut flere småbruk fra Nordvi. Faksimilene nedafor er henta fra Stange bygdebok I (1951):

Kilder og litteratur

Eksterne lenker