Norsk Automobilfabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Norsk Automobilfabrikk i Kambo i Moss kommune er en tidligere bilfabrikk som blir sett på som et kulturminne og foreslått vernet av Riksantikvaren.

Under den første verdenskrig startet godseier Wankel på Kambo, sammen med ingeniør Sigurd Hiort og høyesterettsadvokat Harald Hauge, å planlegge bilproduksjon. Høsten 1916 ble det inngått avtale med Scania Vabis om lisensproduksjon.[1] Teglbygningen ble oppført i 1917 etter tegninger av en ukjent arkitekt. Noen av arbeiderboligene var tegnet av arkitektene Morgenstierne & Eide. Etter krigen fikk Norsk Automobilfabrikk økonomiske problemer og det ble ikke produsert så mange biler, de fleste lastebiler, men foretaket produserte karosseri i noen år, før det gikk konkurs.[1].

Den norske automobilfabrikk, R. Hesselberg-Meyer AS ble stiftet i 1936, i lokalene til den tidligere Norsk automobilfabrikk.

Referanser

  1. 1,0 1,1 Kvamme, P., Trollmenn & askeladdar. Norges kuriose bilproduksjon, Det Norske Samlaget, 1999.

Creative Commons License Denne artikkelen er heilt eller delvis basert på artikkelen «Norsk Automobilfabrikk» frå Nynorsk Wikipedia og kan kopierast, distribuerast og/eller endrast slik det er oppsett i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For ei liste over bidragsytarar til den opphavlege artikkelen, sjå endringshistorikk knytt til den opphavlege artikkelen. For ei liste over bidragsytarar til denne versjonen, sjå endringshistorikk knytt til denne sida.
Artikkelen bør gjennomgåast for å tilpasse innhald og vinkling til lokalhistoriewiki.no. Sjå Hjelp:Skilnader frå Wikipedia for meir informasjon.