Norsk Operaselskap

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk Operaselskap hadde sin avskjedsforestilling i Folketeaterbygningen i februar 1958. Her salen sett fra scenen.

Norsk Operaselskap eksisterte i årene 1950 til 1958 var var på mange måter Den Norske Operas forløper. Det var et privat aksjeselskap, som med statlig og kommunal støtte organiserte opera- og ballettforestillinger i Oslo og andre byer i Norge. Selskapet ble stiftet med formål å etablere en ren musikkscene i Oslo som basis for riksoperavirksomhet.

Ledelse

Selskapet ble drevet av impresarioen Gunnar Brunvoll, hans bror operasangeren Jonas Brunvoll og den ungarskfødte dirigenten Istvan Pajor. Foruten den faste kjernen Pajor og sangerne Jonas Brunvoll, Ruth Linge, Gerhard Lech-Hanssen var virksomheten basert på frilansere.

Egne operaproduksjon

Norsk Operaselskap produserte tilsammen 15 kjente operaverk, blant dem:

Verk Komponist Premiere Tittelrolle Annet
Don Pasquale Gaetano Donizetti 1951 Jonas Brunvoll Først spilt i Drammen Teater, deretter på Centralteatret, på turne til 16 byer
Madame Butterfly Giacomo Puccini 1951 Adele Anderson
Faust Charles Gounod 1951 Einar Anderson (sv.) Satt opp i Det Norske Teatret i Stortingsgaten 16.
Cavalleria Rusticana Pietro Mascagni 1953 Marit Isene sang «Santuzza». Reiste også på turne.
Hoffmanns Eventyr Jaques Offenback 1954 Arne Hendriksen/Arild Storm Grønn sang «Hoffmann». Satt opp i Det Norske Teatret i Stortingsgaten 16.
Tosca Giacomo Puccini 12. juni 1954 Aase Nordmo Løvberg Regi: Karl Aagaard Østvig. Satt opp i Folketeaterbygningen
Madame Butterfly Giacomo Puccini 1955 Kari Frisell Nypremiere på oppsetningen fra 1951. Satt opp i Folketeaterbygningen
La Bohéme Giacomo Puccini 1955 Eva Prytz sang «Mimi». Satt opp i Det Norske Teatret i Stortingsgaten 16, også Stavanger, Sandefjord og Narvik
Aida Giuseppe Verdo 1956 Aase Nordmo Løvberg Musikalsk ledelse: Arvid Fladmoe. Satt opp i Folketeaterbygningen
Bortførelsen fra Seraillet Wolfgang Amadeus Mozart 1957 Reiste også på turne.
Don Juan Wolfgang Amadeus Mozart 11. februar 1957 Kim Borg (fin.) Ingrid Bjoner debuterte som «Donna Anna»
Boris Godunov Modest Mussorgskij 25. febuar 1958 Kim Borg, Sigurd Björling (sv.), Joel Berglund (sv.) Avskjedsforestilling, i Folketeaterbygningen

Ballett

Selskapet var viktig for utviklingen av ballett i Norge, og samarbeidet fra starten med Rita Tori og hennes ballettskole. Fra 1953 kom også et samarbeid med Gerd Kjølaas og Den Norske Ballett (tidligere Ny Norsk Ballett). Blant de ledende danserne var Mette Møller, Jorunn Kirkenær og Aloysius Valente. Blant flere ballettforestillinger var Rhapsody in Blue og Måneskinnssonaten.

Opphør

Selskapet la ned sin virksomhet da Den Norske Opera ble etablert, og hadde sin siste forestilling i Folketeaterbygningen i februar 1958 med den første oppsetningen i Norge av Boris Godunov av Modest Mussorgskij, før denne scenen ble overtatt av den nye operaen og selskapet gikk inn i den nye operaen. Gunnar Brunvoll ble ansatt som intendant i Den Norske Opera, senere direktør og også operasjef i årene 1973–1977.

Se også

Kilder