Oksenøya (Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Oksenøya er ei halvøy i Bærum, nordvest på Fornebulandet mellom Holtekilen og Storøykilen.

Eiendommen Oxenøen bruk var tidligere krongods. Oberstløytnant Müller var registrert som eier av Store Oksen gård i 1838, deretter Hans Ring. I 1873 er Julius Jakhelln oppført som eier etter å ha kjøpt gården for 5600 spesidaler.

Her lå tidligere Oksenøya bruk, Skandinavias største gartneri anlagt av A. F. Klaveness. Gartneriet var tegnet av Magnus Poulsson og besto av 10 drivhus med blant annet 70 000 krysantemum. Husmannsplassen Solbakken ble skilt ut i 1867 til murersvend Enevold Andersen. Dette ble senere sommerstedet for billedkunstner Hans Gude.

Under andre verdenskrig opprettet tyskerne en hemmelig leir for russiske krigsfanger på slutten av 1940. 29. mai 1944 ble leiren betegnet som Sonderkommando, underleir, under Polizeihäftlingslager Grini. Fra da av ble det også innsatt norske og tyske fanger i leiren som besto av 20 åttekantede brakker med 15 mann i hver, i køyesenger.

Etter krigen ble gården kjøpt av Staten i forbindelse med opprettelse av Fornebu sivile flyplass. I 1997 ble grunnsteinen til Norske Skogs hovedbygning nedlagt der hvor leiren lå, en bygning som to år senere fikk Bærum kommunes estetiske pris.

I dag er det anlagt fuglereservat i Storøykilen mellom Oksenøya og Storøya, hvor det er registrert 257 fuglearter, samt rundt 700 planter. Her går også Bærum kommunes kyststi. Ytterst i kilen er det en sjøflyhavn.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Oksenøya (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.9011104° N 10.6164854° Ø