Olaus Krøger Holck

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Olaus Krøger Holck (født 25. mars 1820 i Danmark, død 31. mai 1876 i Christiania) var miniatyrmaler og litograf. Han hadde også stor betydning for fotografiet i Norge, ved at han konstruerte et kamerasystem som tillot bruk av våtplater uten at en behøvde et mørkeromstelt. Hele prosessen ble utført inne i kameraet. Han fikk patent på dette 18. juni 1862, og det var det første patentet innen fotografi i Norge. Bl. a. benyttet Ole Tobias Olsen og Hans Emil Erichsen dette kameraet.

Han var født i Danmark, men tilhørte den norske slekta Holck. Foreldrene var Jacob Elias Holck (1790–1871) og Elisabeth Krøger, men det er ikke bare gjennom faren at han var en Holck. Mora var datter av Olavus Krøger og Susanne Dorothea Holck. Susanne Dorothea Holck var søskenbarnet til Jacob Elias Holck; på grunn av aldersforskjellen mellom deres fedre ble det en generasjonsforskyvning da Jacob Elias Holck gifta seg med sin kusines datter. For å gjøre det ekstra komplisert: Dette betyr at Olaus Krøger Holck var sin mors tremenning på farssida.

Holck var gift med Elisabeth Jackobine Petrine Gielstrup (1825-1892).

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Olaus Krøger Holck er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!