Olise Schare

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Olise Schare. Fotograf ukjent.

Olise Jensine Augusta Schare (født 26. mai 1848 i Vadsø, død 8. oktober 1919 i Trondheim) satt i Trondheim bystyre for totalistene (avholdslista). Hennes far var tollassistent Christian Frederik Schare, og hennes mor het Martha Strand.

Bakgrunn

Folketellingen 1865 for Trondheim viser at Olise det året bodde i Trondheim sammen med sin mor og 7 søsken. Moren var da 49 år gammel og enke og leide rom på Dronningens gate 27. Olise var nr 3 i søskenflokken og 18 år gammel. Familien hadde åpenbart flyttet rundt gjennom årene ettersom de tre eldste barna var født i Vadsø, den mellerste, Wilhelm på 12 år, var født i Kristiansund og de tre yngste på Harø ved Molde.

Lærerinnen Olise

Olise arbeidet som lærerinne ved Trondheims folkeskole fra 1870 og fram til 1916 da hun tok avskjed. Hun begynte sin lærervirksomhet ved guttebetalingsskolen og gikk i 1891 over til Ila skole, hvor hun siden arbeidet.

7. mars 1885 gikk Olise sammen med flere andre lærerinner i byen og startet Trondhejms lærerinneforening. Det skjedde etter et stormfullt møte i 1882 i den mannlige lærerforeningen der lærerinnene var tilstede. Der ble det bestemt at kvinner ikke fikk delta i lærerforeningen med samme rettigheter som mennnene. Lærerinnene reiste seg deretter i protest og marsjerte ut av møtelokalet. Tre år senere etablerte lærerinnene sin egen forening og der ble Olise formann ( eller dirigent som det het i referatene). Hun ble senere foreningens æresmedlem.

Sosialt engasjement

Olise hadde et sterkt sosialt engasjement og startet sammen med Anna Jestrup og presten Paul Holmsen i 1895 en avholdsmisjon. Den fikk fem år senere navnet Trondheim redningsmisjon. Olise var først viseformann og senere formann i foreningen som arbeidet for å hjelpe prostituerte og straffede kvinner tilbake til et bedre liv. Olise var også initativtaker til etableringen av ”Nattely for menn” som foreningen etablerte i 1901. Den ga herberge for hjemløse menn.

Olise deltok også aktivt i Det Hvite Bånds arbeid i Trondheim, som samarbeidet tett med Redningsmisjonen.

1910 bodde hun sammen med sin eldre søster Hanna, som også var ugift, på Kongens gate 62 i et herberge for tjenestepiker. Da Olise døde, den 8. oktober 1919, bodde hun på Ila skole.

Etter hennes død ble det skrevet en nekrolog i Adresseavisen som hyllet hennes sosiale engasjement og hennes lærergjerning, men at Olise Schare var en av de første kvinnene i Trondheim bystyre nevnes ikke.

Kilder


Logo De 100 første.jpg Olise Schare er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.


Eksterne lenker