Olivia Ingebretsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Olivia Ingebretsen (født i Grue i Solør 12. mars 1876, døde i Skedsmo 1961) var fagforeningsleder og aktiv i arbeiderbevegelsen i Skedsmo i mellom- og etterkrigstida.

Hun var datter til murermester Martin Pedersen og Karen Johansen fra Grue i Finnskog. Hun giftet seg med sagarbeider Hans Ingebretsen Løkka, født 1889 på Gislebakken i Strømmen. De bodde på plassen Kjellerstua under gården Kjeller. De fikk sju sønner.

Olivia Ingebretsen var i flere perioder leder og styremedlem i Kjeller arbeiderkvinnelag som ble stiftet 5. februar 1936. Hun var svært politisk engasjert, og samlet ofte folk rundt kjøkkenbordet på Kjellerstuen til politiske diskusjoner. Alle sønnene og svigerdøtrene var medlemmer i henholdsvis Kjeller arbeiderlag og Kjeller arbeiderkvinnelag.

Olivia Ingebretsen ønsket å bli medlem i Skedsmo kommunestyre, men kolleger i Arbeiderpartiet hindret dette.

I mellomkrigstida var det mange dårlige år for sagbrukene i Lillestrøm, og mange sagbruksfamilier levde på fattigdomsgrensa. Likevel brukte sagbruksarbeiderne en del av lønna til øl eller brennevin. Olivia Ingebretsen mislikte at arbeiderne brukte deler av lønna til alkohol. Derfor møtte hun opp hver lønningsdag ved utgangsporten til Øieren sagbruk i Lillestrøm og formante arbeiderne om å gå rett hjem til familien med hele lønningsposen. Da lønningsdagen kom, uttrykte arbeiderne: «Nå står den gærne kjerringa der igjen.»


Kilder og litteratur