Oppdal turisthotell
Oppdal turisthotell, opprinnelig Opdal Turisthotel åpnet 18. juni 1924 og ble oppført for Norsk Spisevognselskap i tilknytning til Oppdal stasjon, arkitekt Gudmund Hoel (1877–1956) og bygningen regnet som hans hovedverk.
Bakgrunn
Dovrebanen kom til Oppdal i 1921 og stasjonsbygningen hadde en liten restaurant som ble drevet av Norsk Spisevognselskap. Denne viste tidlig å ha alt for liten kapasitet. Maten ble laget en et provisorisk kjøkken utenfor selve bygningen, og sommeren 1922 ble det satt opp et telt som jernbanerestaurant. Bestyreren, svenske Ellen Ohlson måtte ha kontor på sitt soverom, som var et lite rom hun leide hos stasjonsmester Brede Ruud i andre etasje i stasjonsbygningen. Utvidelsesmulighetene var små og dyre. Jernbanerestauranten hadde 10 ansatte.
I tillegg hadde Dovrebanen blitt solgt inn som landets store turistbane, men verken private eller offentlige aktører hadde fulgt opp dette ved å anlegge overnattingssteder langs linjen. Spisevognselskapet og NSB vurderte i 1919 å bygge såkalte «folkehoteller» ved Hjerkinn og Fokstua, men disse planene ble lagt til side da innhavernde av de eksisterende anleggene gjennomførte utvidelser som gjorde at disse også kunne ta imot vinterturister, og nye investeringer ble unødvendig.
Bygningen
De første diskusjonene for etablering av et hotell på Oppdal ble innledning høsten 1921 med Gudmund Hoel, leder av NSB Arkitektkontor. 27. oktober 1022 sluttet en enstemmig ekstraordinær generalforsamling til planene og kjøp av en seks [[dekar] stor tomt utenfor stasjonsområdet. De første tegningene fra Hoel var at hotellet skulle reises i tre etasjer med 40 gjestesenger, kjøkkenfløy og innelukket veranda i første etasje. Men under byggingen ble planene utvidet to ganger og endte opp med et øket grunnareal fra 510 kvadratmeter til 605 kvadratmeter 60 gjestesenger og en stadig høyere standard. Hotellet ble det første i Norge med varmt og kaldt vann på rommene, noen av gjesterommene hadde egne bad.
Den milde vinteren gjorde at byggingen kunne startes opp umiddelbart og pågikk fra høsten 1922 til juni 1924 og sysselsatte mellom 30 og 70 mann, hovedsakelig fra området. Dette bidro til at det praktisk talt ikke var noen arbeidsledighet i området på denne tiden.
Bygningen er fundamenter på betong på grusgrunn og er utført i tidstypisk nasjonalbarokk med detaljering rundt dører og vinduer, og med en tilnærmet kubisk bygningskropp, kledd med oppdalsskifer, rammeliséner (bånd), takrytter og en barokk portal. Hoel tegnet både interiørene og møblene, disse var trukket med tekstiler fra Den Norske Husflidsforening. Bygningen fikk sentraloppvarming.
Olaf Skaslien som var ansvarlig for oppføringen av bygget er ansett som den viktigste personen for utviklingen av Oppdalskifer.
Bruken av oppdalskifer som bygningsmateriale førte til etableringen av firmaet Minera Skifer fra 1923 som i dag er Oppdals største industribedrift med over 100 ansatte.
22. juni 1923 hadde byggingen kommet så langt at den nye jernbanerestauranten kunne åpne, mens hotellet åpnet et år senere, 28. juni 1924.
Bygningen kom på kroner 1 221 138 (2024=rundt kroner 37 133 700). Ved åpningen hadde hotellet 20 ansatte: en bestyrer, to i vaskeriet, en portier, en vaktmester, to kontoransatte, to serveringsdamer, to stuepiker, en i anretningen, en i skrubben, en kjøkkensjef, to kokker, en koldjomfru, to kjøkkenjenter og en elev, altså mange kvinnearbedsplasser.
I 1927 sto parkanlegget rundt hotellet ferdig. Dette har senere dels blitt nedbygget.
Endringer
Flere ombygginger og moderniseringer, særlig i 1947 da bygningen ble pusset opp og modernisert innvendig og salongen og spisesalen fikk nye møbler.
De til dels sterkt kontrasterende til- og påbygningene i kontrasterende arkitektur på 1960- og 1980-tallet skjuler mye av hotellets opprinnelige uttrykk sett fra nord (E6) og vest (riksvei 70), mens østsiden og sørsiden mot stasjonen godt ivaretatt.
Disse utvidelsene har gitt hotellet i dag med 75 rom av ulik størrelse, og driftes fra 1989 av Oppdal Turisthotell Drift AS.
Vern
Bygningen ble 6. mai 2021 kommunalt listeført for bevaring.
Galleri
- Oppdal stasjon med turisthotellet ligger ved elva Driva.Foto: Mittet/Origo - Norske jernbanestasjoner
- Oppdal stasjon med turisthotellet, sett fra sør.Foto: Mittet/Origo - Norske jernbanestasjoner
Kilder og litteratur
- Hotellets nettsider
- Om oss, Hotellet
- Gisnås, Lars. Hundre år i Oppdal, ss. 100–107, 130–131, 210–211. Utg. [L. Gisnås]. 2004. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Just, Carl. A/S Norsk spisevognselskap : 1919 - 1. april - 1949, ss. 76–82. Utg. Norsk Spisevognselskap. Oslo. 1949. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Gudmund Hoel i Norsk Kunstnerleksikon
- Oppdal turisthotell på Riksantikvarens nettsted kulturminnesok.no