Ormetunge i Østfold
Ormetunge er en spontan, sjelden strandplante med sørvestlig utbredelse i Østfold med hovedutbredelsen på Hvaler.
Hyppighet og utbredelse
Ormetunge sjelden i 5x5 km-skalaen, spredt i 1x1 km-skalaen og har sørvestlig utbredelse i Østfold[1][2]. Den sørvestlige utbredelsen skyldes at det hos oss er en strandplante med hovedutbredelsen på Hvaler som har sitt nordligste funn innerst i Kråkstadfjorden, Råde.
Økologi
I Østfold er ormetunge kjent hovedsakelig fra strandenger i øvre geolittoral og supralittoral (T12-C-2), dernest øvre semi-naturlig strandeng (T33-C-2). Tidligere har er den også funnet på skjellsandbanke på Enghaugberget, Onsøy hvor den med sikkerhet sist er sett 1981, som kanskje karakteriseres som sterkt kalkrike kystlyngheier (T34-C-2) eller øvre skjellsandstrand med pionervegetasjon (T29-C-3) på subfossil skjellbanke som en gang var mer åpen enn den er i dag.
Oppdagelseshistorikk
Ormetunge ble først samlet i Onsø (uten nærmere stedfesting) i 1884 av Paul Svendsen[3]. Først omtalt i litteraturen av Axel Blytt i 1886 som viser til P. Svendsen sitt forannevnte funn[4].
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
I Østfold er det fortsatt rike forekomster på Hvaler. I Fredrikstad (Onsøy) hvor arten er kjent fra flere steder ikke observert etter 2000 og trolig har vært i tilbakegang i Råde. I Bohuslän rapporteres det om liten/ingen endring i utbredelsen mellom 1940-50-tallet og etter 2000[5].
Forvaltningsstatus
I Norge vurderes ormetunge å være sårbar (VU)[6]. Dette virker også rimelig å gi arten status som sårbar (VU) i Østfold da det er påvist at de nordligste lokalitetene i Østfold er forsvunnet.
Kilder og litteratur
- ↑ Ormetunge i Østfold, historisk utbredelse pr. dato. Artskart hos Artsdatabanken.
- ↑ Stabbetorp, Odd. Ormetunge i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Svendsen, Paul 1884. Herbarieark digitalt på GBIF.
- ↑ Blytt, Axel 1886. Nye Bidrag til Kundskaben om Karplanternes Udbredelse i Norge. - Videnskabs-Selskabs Forhandlinger Nr. 7 Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av ormetunge Ophioglossum vulgatum for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.