Oslo gate 6

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59.906872° N 10.768248° Ø


Oslo gate 6 er ubebygd, og ligger i tilknytning til Minneparken. I bakgrunnen ser man Olavsklosteret og Bispegården.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Oslo gate 6 er en ubebygd eiendom ved St. Halvards plass i Gamlebyen i Oslo. Den ligger i tilknytning til Minneparken. Under utgravninger ble det påvist betydelige bygningsrester i bakken på eiendommen. Etter at Oslo gate 4 ble revet har begge tomter ligget uten bebyggelse.

Oslo gate følger langt på vei løpet til middelalderens Nordre strete, og langs den lå det en rekke bygårder. På eiendommen ble det påvist rester etter fem bygårder med forskjellige bygninger, gårdsplasser, brønner, gjerder og annet. Dateringene strekker seg fra omkring år 1100 til bybrannen 1624, som resulterte i at byen ble flytta. Bebyggelsen ligger i en svakt bua vifteform, som følger det gamle gateløpet.

Under utgravningene ble det funnet store mengder læravfall samt flere skolester. Materialet er datert til 1200- og 1300-tallet, og viser at skomakerne hadde sitt virke her. Det er kjent fra skriftlige kilder at skomakerne ble samla på ett område. Dette var vanlig for mange yrkesgrupper, og for skomakere som kunne drive med garving av lær som en del av sitt virke kunne lukta og urenhetene være en ekstra grunn til å samle dem på ett sted. Skomakerområdet var kjent som «Myklagard», og strakte seg muligens opp til Arups gate.

Kilder

  • Krogstad, Morten og Schia, Erik: Vandring i Gamlebyen, Riksantikvaren, Oslo 1993
  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget, Oslo 2010, ISBN 978-82-573-1760-7.

Eksterne lenker