Ottar Grøntvedt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Ottar Malvin Grøntvedt (født 3. september 1921Kråkvåg i Sør-Trøndelag, død 25. september 2012Brekstad i Ørland kommune) var bedriftsleder. Ottar Grøntvedt etablerte Grøntvedt Fisk AS - en hjørnestensbedrift i Ørland kommune.

Oppvekst

Ottar Grøntvedt ble født i Nerigår'n på øya Kråkvåg. Han var sønn av Ole Peter Grøntvedt og Hanna Karine Aakvik. Ottar var nummer fire i søskenflokken på elleve. Han vokste opp med gårdsarbeid og ble etterhvert engasjert i farens fraktefart med bla. båtene Anna og Vollert. Året etter konfirmasjonen var han for første gang med på sildefiske (1937). I 1943 begynte han på Myklands Handelsskole i Trondheim. Senere tok han skippereksamen. Sammen med storebrødrene Oddvar og Lauritz drev Ottar fraktefart mellom Trøndelag og Nord-Norge. Først var han maskinist, senere ble han skipper. Ottar var skipper ombord i Anna (kjøpt i 1948) fram til 1959 da han gikk over til kutteren Vollert (kjøpt i 1941).

I 1957 giftet han seg med Klara Othelie Dahl (født 1935), sammen fikk de tre barn. Ottar og Klara flyttet fra Kråkvåg inn til Garten på fastlandet. De etablerte kolonialen «O. Grøntvedt» som de drev fram til tidlig 1990-tallet. Klara stod for den daglige driften mens Ottar var til sjøs. På 1980-tallet åpnet de postkontor på Garten. Butikken og postkontoret var et knutepunkt på Garten. I 1997 ble postkontoret nedlagt.

Gründer

I 1972 bygde Ottar brygge på Garten for foredling av sild. Sammen med sønnen Bjørn Frode dannet Ottar firmaet B.O. Grøntvedt. Bjørn døde i 1986 og Ottar etablerte Grøntvedt Fisk sammen med nevøen Ola Grøntvedt.

Grøntvedt Fisk A/S leide fabrikklokaler i Lysøysund i Bjugn kommune før de i 1999 bygde ny fabrikk på Uthaug i Ørland kommune. kort tid etter ble produksjonen av påleggsild flyttet fra brygga på Garten til den nye fabrikken. I 2001 solgte Ottar og Ola Grøntvedt Fisk til Salmar. Bedriften skiftet navn til Grøntvedt Pelagic.

I 2003 solgte Ottar og Ola fraktebåten «Vollert» som hadde vært i familiens eie siden 1941. Ottar ble nå pensjonist - i en alder av 82 år. Ottar Grøntvedt døde 91 år gammel på Ørland sykehjem.