Otto von Porat

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 19. april 1924: Utsnitt av omtale av Otto von Porat i forbindelse med et boksestevne i Danmark.

Otto Wessel von Porat (født i Hovmanstorp, Kronobergs län i Sverige 29. september 1903, død 14. oktober 1982) var bokser, den eneste nordmann som har vunnet et olympisk gull i denne grenen, i 1924. Han var deretter profesjonell bokser i en tiårsperiode fra midten av 1920-tallet, og drev senere eget bokse- og gymanstikkinstitutt, og var bokseinstruktør.

Familie

Otto von Porat var sønn av språklærer, direktør Otto Magnus Theodor von Porat (1855–1926) og Hanna Wessel (1875–1954). Han ble gift i 1935 med Gerd Iversen (1912-1975), datter av disponent og Aker-ordfører Sigurd Iversen (1871-1943). Han var fetter av filosofen Peter Wessel Zapffe (1899-1990).

Liv og virke

Faksimile fra Aftenposten 4. september 1944: annonse for gymnastikkinstituttet til Otto von Porat.

Otto von Porats far var svensk og moren norsk, og familien flyttet til Kristiania da han var 11 år gammel.

von Porat var utdannet ved Statens gymnastikkskole. Som idrettsutøver hadde først en amatørkarriere innen boksing, der han blant annet ble norsk mester i 1924 og olympisk mester ved Paris-OL samme år, den eneste nordmann som har vunnet olympisk gull i denne grenen. Som fersk olymisk mester reiste han rundt i Norge og holdt bokseoppvisninger, blant annet på Folkets Hus i Lørenskog.

Mellom 1926 og 1930 var Otto von Porat profesjonell bokser i USA. Etter hjemkomsten til Norge fortsatte han som profesjonell bokser fram til 1934. Da hadde han utkjempet 53 profesjonelle kamper, av disse vant han 38.

Etter boksekarrieren drev Otto von Porat et gymnastikkinstitutt i Oslo, og han arbeidet også som bokseinstruktør, blant annet i Sverige. I en 25-årsperiode etter krigen arrangerte han også idrettsleire for barn og ungdom.

I 1936 utga von Porat boka Mine erfaringer fra ringen. Boksingens teknikk og trening (Aschehoug). Om sitt syn på boksing skrev han her blant annet:

Når er du virkelig blitt bokser? Det er når du endelig er nådd frem til å få forståelsen av den veldige avstand det ligger mellem boksekamp og slagsmål. Det er du når du er i stand til å begrense ditt armbruk til bare å gjelde i ringen, når du kan styre fristelsen til å klemme til en eller annen som du synes har fortjent en klem sånn i det daglige liv.

Ettermæle

Otto von Porat er gravlagt på Ullern kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I en usignert nekrolog i Aftenposten 19. oktober 1982 ble Otto von Porat beskrevet slik (utdrag):

Med Otto von Porats bortgang har norsk boksing mistet sitt kanskje aller største navn, den største av de store fra boksingens gullalder i 1920- og 30-årene. Porat, “mannen som slår like hardt som en hest sparker”, var vår første og foreløpig eneste olympiamester i boksing. … Ifølge ham selv var OL nok høydepunktet i karrieren, og kampene ble da også fulgt ualminnelig nøye her hjemme. Minst like stor interesse og oppmerksomhet vakte hans bravader som profesjonell tungvekter da han reiste til USA og ble bokser på heltid i 1926. Proff-karrieren ble en blandet suksess, men han lyktes likevel bedre enn de fleste.

Otto von Porat er gravlagt på Ullern kirkegård i Oslo.

«Poratmarsj», av Alan Johansson, er skrevet til Otto von Porat.

Galleri

Kilder og referanser

Eksterne lenker