Parsellhage

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Parsellhage er små arealer på leid grunn, de fleste med kommunen som grunneier, men også leieavtaler med staten og andre grunneiere. Størrelsen på parsellene varierer vanligvis fra 12 til 200 m². Parsellhagene seg fra kolonihagene ved at kolonihager har bebyggelse på parsellen.

Navnet kommer fra parsell som er et jordstykke (jordlodd), utstykket eller utskiftet av en større eiendom. Ordet kommer fra latin particula via fransk og betyr «en liten del».

Å parsellere betyr derfor å stykke ut eiendom i mindre parseller.

Noen parsellhager har pallekarmer som parseller. Her hos Keyserløkka hagelag.
Foto: Hagelaget

Formålet var opprinnelig å gi de sosialt svakeste familiene mulighet til å dyrke jord og på den måten spe på familieøkonomien.

I Oslo kan størrelsen på parsellene varierer fra 12 til 250 m², men et flertall er på 50 m² eller mindre. Der finnes 23 parsellhager med til sammen rundt 1000 parseller. Sju tidligere parsellhager er blitt nedlagt. På grunn av korte eller manglende leiekontrakter har enkelte parsellhager en usikker tilværelse med fare for nedleggelse. Skolehagene kom tidligere, men den eldste parsellhagen for publikum i Kristiania var Egebergløkka parsellhage som ble etablert i 1917 i forbindelse med vareknappheten under første verdenskrig. De yngste parsellhagen er etablert på 2010-tallet, den aller siste er Engebråten parsellhage fra 2020 på Grefsen.

Se også

Kilder