Telthusbakken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Telthusbakken, foto mot øst, ved Westby Egebergs gate.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Telthusbakken tidlig på 1900-tallet

Telthusbakken er en vei like nedenfor Gamle Aker kirke i Oslo, mellom Akersveien og Maridalsveien, tilstøtende til Westye Egebergs gate.

Veien har navn etter et telthus (militær magasinbygning) som på 1700-tallet sto nær kirken. Opprinnelig var Telthusbakken navnet på en smal rest av bymarken nord for veien fra Maridalsveien til Gamle Aker kirke. Før 1800-tallet var bakkens nordside bebygd opp til kirken. Området var benyttet av fattigfolk på jakt etter herreløse tomter. Først i 1815-16 ble det holdt oppmålingsforretninger og utstedt tomtebrev, slik at Telthusbakken kom inn i ordnede forhold.

Telthusbakken er i dag fortsatt preget av lav, gammel trehusbebyggelse, hovedsakelig fra første halvdel av 1800-tallet. På sørsiden av veien ligger et parsellhageområde.

Teltbusbakken 3 brant 18. desember 2008, og to mennesker omkom. Brannvesenet greide å hindre spredning til den øvrige bebyggelsen.

Oslo-gruppa deLillos nevner Telthusbakken i sin sang Glemte minner, fra albumet Neste sommer fra 1993:

Det er fint jeg ikke husker alt det som engang var / Det er bra jeg ikke minnes at vi engang var et par / Det er flott jeg ikke husker at jeg fulgte henne hjem / Alt det der er tatt av vinden / Var det Telthusbakken fem?

Galleri

Husene

Kilder og referanser

Koordinater: 59.923861° N 10.750701° Ø