Peder Larsen Kallrustad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Peder Larsen Kallrustad (født ca. 1746, død 13. august 1816) var bonde på Kallrustad, NordliaToten.

Det er uvisst hvor han kom fra, men han hadde en halvbror og ei halvsøster i Balke sokn. Det er derfor ikke usannsynlig at også Peder vokste opp i den delen av Toten. I 1777, da han gifta seg med Anne Kirstine Pedersdatter Leich, bodde han på Alm i bygdelaget Fjellsmarka. Peder var da titulert som dragon.

Ekteparet kjøpte i 1785 garden Kallrustad, som lå et par kilometer fra Alm. I folketellinga 1801 finner vi Peder og Anne Kirstine på Kallrustad, som nå ligger i Østre Toten kommune. De var barnlause, men husholdningen besto allikevel av fire personer. På garden bodde tjenestejenta Kari Kristoffersdatter og tjenestegutten Ole Olsen, som i 1801 var ca. 20 år gamle.

Året etter ble Peder enkemann. Men alt i juni 1804, halvannet år etter at Anne Kirstine døde, gifta han seg opp att med den over 30 år yngre Siri Larsdatter Alm (1780-1839). Hun var datter av føderådsfolka Lars Halvorsen og Pernille Nilsdatter, og oppvokst på Alm i Fjellsmarka, der Peder bodde da han gifta seg.

Peder Larsen døde på Kallrustad 13. august 1816, ca. 70 år gammal. Skiftebehandlinga viser at også ekteskap nr. 2 ble barnlaust, fordi Peders halvbror Kristian Larsen Sundet og halvsøstera Anne Larsdatter Balkestuggun er oppført som arvinger.

Enka Siri satt med garden ei kort stund, før hun solgte den til fogd Børge Schultz på den store naboeiendommen Breili. Hun tok føderåd, og i 1819 ble hun gift på nytt, med Brede Olsen Steinsli. De kjøpte seinere Annekstad i Nordlia.

Kilder og litteratur