Pensa Blyantfabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Pensa Blyantfabrikk ble startet sommeren 1954 i Oppegård. Fabrikken ble startet av den danske statsborgeren Poul Emil Møller. Det har vært vanskelig å finne noe særlig informasjon om denne fabrikken. Det virker som fabrikken holdt det gående et års tid før den ble ødelagt av brann. Fabrikken brant ned under dramatiske omstendigheter natt til 10. august 1955. Det var skriverier om saken både i Arbeiderbladet og Nordisk tidende. Arbeiderbladet skrev i en artikkel denne dagen: “(...) to store trebygninger på Gamle Ljansbruket på grensen mot Oppegård kom i brann i natt kl. 0130 og det var stor utrykning fra fire Oslo-stasjoner og Oppegård brannvesen”. De skrev videre: "(...) allerede kl. 1,45 ble brannen karakterisert som millionbrann. Oslo havnevesens store lagerbygning var da alt brent ned og det var ikke stort igjen av Nils Møllers Blyantfabrikk like ved Ingier bru”.

Pensa blyantfabrikk hadde lokaler på Ljansbruket ved Gjersjøelva i den 180 meter lange lagerbygningen som brant ned i august 1955. Foto:Conrad M. Bringe/Nasjonalbiblioteket.

Fabrikken i Oppegård omtales både som Nils Møllers Blyantfabrikk og Pensa Blyantfabrikk. Arbeidslederen ved fabrikken het Nils Møller. Han bodde i et leilighetsbygg rett ved siden av fabrikken. Nils klarte så vidt å redde seg selv og familien under brannen. Bygget ble totalskadet og han mistet alt han eide i brannen. Det virker som deler av bedriften kanskje overlevde og gjenoppstod under andre eller i andre samarbeidsformer. I Norges handels-kalender for 1956/57 er det oppført en bedrift som heter Norway Penholder. Den ble etablert i Innfjorden i 1947 av Odd Stenerud. De produserte opprinnelig penneholdere og etter hvert kulepenner, men i Norgeshandels-kalender for 1956/57 står det at de også driver med skrublyanter. Kontaktpersonen for skrublyantene er Poul Møller på Ljan. Det virker som dette er en et samarbeidsprosjekt mellom Norway Penholder og den gamle eieren av Pensa Blyantfabrikk. Poul Møller er oppført med tre tosifrede telefonnummer: 17, 19 og 25.

Det finnes også en bedriften med et lignende navn har etablert seg på samme sted. På Ljansbruket ved Gjersjøelva i Oppegård finner vi i Norges handels-kalender for samme år bedriften Penza (med z). Den er tidligere å finne i Norges handels-kalender for 1952/53 og står tidligere oppført som hjemmehørende på Blommenholm. Det vil si at den var startet før Pensa Blyantfabrikk og fortsetter å eksistere etter den brant ned. Vi velger i denne sammenheng å regne dette for tre ulike blyantfabrikker (Pensa, Penza og Norway Penholder) selv om det virker å være forbindelser mellom dem.

Selv om avslutningen var spektakulær, så et er ikke uvanlig at norske bedrifter som drev kortere eller lengre tid forsvinner i glemselen så snart de legges ned. Undersøkelsene til Anders Kristiansen og Kjartan Skogly Kversøy er en viktig årsak til at denne artikkelen kunne skrives. Deres undersøkelser har vist at det i Norge har eksitert en rekke blyant og fargestiftfabrikker som er nærmest helt glemt. Du kan lese mer om Norsk industri for blyanter og fargestifter her.

Kilder

  • Østlandets Blad (1954, 02. august). Ny industribedrift i Oppegård. [1]
  • Arbeiderbladet (1955, 10. august). Storbrann i natt ved Ljansbruket. [2]
  • Nordisk Tidende (1955, 08. september). Skade for mange millioner ved brannen på Ljansbruket, Oslo. [3]
  • Norges handels-kalender (1956/57): adressebok for handel, håndverk, industri og skipsfart. 1956/57 Nr. 2 [4]
  • Norges handels-kalender (1952/53) : adressebok for handel, håndverk, industri og skipsfart. 1952/53 Nr. 2 [5]