Petter Moen (1901–1944)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Petter Moen (1901-1944)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Petter Moen
Foto: Våre falne bind 3 (1950).

Petter Moen (født 14. februar 1901 i Drammen, død 8. september 1944) var aktuar og motstandsmann. Han omkom ved fangeskipet Westphalens forlis utenfor svenskekysten. I ettertid ble hans dagbok fra fengselsoppholdet i Norge før avreisen med Westphalen utgitt; Petter Moens dagbok.

Familie

Petter Moen var sønn av lokomotivfører Erik Moen (f. 1860) og Hansine Johannessen (1867-1942), og ble gift i 1940 med Bergliot Svanhild Fjeld Gundersen (1908-84).

Liv og virke

Moen vokste opp i Drammen. Etter examen artium flyttet han i 1920 til Kristiania. Her ble han ansatt i forsikringsselskapet Idun, etter hvert som aktuar.

Etter invasjonen i 1940 ble Moen tidlig involvert i illegalt arbeid og engasjert i den illegale presse. Tidlig i 1943 ble Moen redaktør for London-Nytt. I februar 1944 ble Petter Moen ble arrestert sammen med sin kone og flere andre i en tysk presse-aksjon. Kona ble sendt til Grini, der hun satt resten av krigen.

Det ble senere kjent at Moen var lederen for gruppen rundt London-Nytt som sto bak Aula-brannen 28. november 1943.

Moen ble satt først arrestert i Møllergata 19, og her skrev han en hemmelig dagbok, som ble funnet og utgitt etter hans død, Petter Moens dagbok. Dagboksnotatene ble gjort under svært vanskelige forhold. Han hadde ikke skrivesaker, men brukte i stedet ei nål til å stikke hull som danna bokstaver i toalettpapir. Dette var et tidkrevende arbeid, og det var hele tida fare for at vaktene skulle oppdage boka og ødelegge den.

I september 1944 ble Petter Moen sendt ut av landet sammen med en rekke andre fanger på det tyske skipet Westphalen. Skipet forliste ved Marstrand ved svenskekysten, og Moen var blant flere omkomne. Blant andre omkomne kan nevnes Ansgar Sørlie.

I adresseboka for Oslo for 1940 er Petter Moen oppført som beregner på adressen Krumgata 4.

Ettermæle

Petter Moens urne ble nedsatt ved Gamle Aker kirkegård etter krigens slutt.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Om Petter Moens dagbokskrivning med enkle midler under fengselsoppholdet i Møllergata 19 skriver Ivar Kraglund i sin artikkel om Moen i Norsk biografisk leksikon:

Ved hjelp av en stift fra blendingsgardinen i cellen begynte han å perforere toalettpapir slik at det fremkom bokstaver. Arkene ble sirlig merket, rullet sammen og stukket inn i luftekanalen. Etter hvert havnet arkene under gulvet i cellen. Den første tiden satt Moen på enecelle. Første dagboksnotat kom etter én uke, og i tiden som fulgte kom en serie opptegnelser som speiler fortvilelse og dype religiøse anfektelser. Etter at han ble flyttet til en celle med to andre fanger, ble det et opphold i skrivingen, og da den ble tatt opp igjen, var det med en helt annen karakter. Totalt ble det skrevet godt over 1000 ark.

Petter Moen ble først gravlagt i Sverige. Hans urne ble brakt tilbake til Norge høsten 1945, og ble nedsatt på Gamle Aker kirkegård i Oslo i en seremoni 2. september 1945.

Kilder og referanser

Eksterne lenker

Videre lesning