Petter O. Krogevik

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Petter O. Krogevik ble født i Vanylven i 1866 og døde i Fjære i Grimstad i 1945. Krogevik reiste blant annet som emissær og var bestyrer på Fjære fattiggaard.

Familie

Petter O. Krogevik var gift med Oline Gregoriusdotter, født i 1859 i Vanylven herred. Familien på Bakken - gnr 11/9 - i Syvde i 1900 - [[1]].

Arbeid og interesser

I 1904 og 1907 var ekteparet Krogevik bestyrere på Fjære fattiggaard (Søm).

Forfatterskap

  • Søndagsskolearbeiderens forberedelse, Norsk søndagsskoleforbunds forlag 1935.
  • Fra mitt reiseliv

Omtaler

I "Søndagsskolenes historie i Norge", utg v H. E. Riddervold i 1914, omtales Krogevik slik:

"Men særlig nævner vi at emissær P. O. Krogevik i 1906 blev antat av forbundet til at reise for saken, eftersom søndagsskolekredsene hadde bruk for det. Han har senere som regel ofret 6—7 maaneder av aaret i søndagsskolesakens tjeneste. Som den dygtige og varme talsmand for saken som han er, har hans arbeide baaret ikke liten frugt, og mange er de steder i vort land, som har nydt godt av hans virksomhet."

I Lars Harbergs "Hundre år for barnet. Norsk søndagsskoleforbund 1889-1989" finner vi denne omtalen:

"Den andre personen vi omtaler her, ble kanskje mer landskjent. Det var P. O. Krogevik. Han var født i 1866 i Vanylven på Sunnmøre, og døde 8. november 1945.

Krogevik sier selv at han levde i sin dåpspakt, men at en vekkelse i hjembygden i 1883 hadde stor betydning for ham. Høsten 1887 ble han bedt om å være med en indremisjonsemissær fra Sunnmøre en tur i Nordfjord. Der fikk de oppleve vekkelse, og senere ble Krogevik kalt til flere reiser i Sunnmøre fellesforening og likeså til å virke blant fiskerne, stasjonert i Herøy. Han fikk oppleve vekkelsestider flere steder disse årene.

At søndagsskolen skulle bli hans største livsgjerning, hadde han ikke tenkt. Ganske enkelt fordi han aldri hadde hørt om dette arbeidet. Han sier selv: «Som barn eller ungdom hadde jeg ikke hørt tale om denne sak.»

Våren 1896 fikk han spørsmål fra Søndagsskoleforbundet om å ta en tur til Sunnfjord for å tale søndagsskolens sak. Det var sogneprest Carsten Hansteen som hadde «oppdaget» denne unge mannen. Både på denne første turen og senere ble Krogevik godt mottatt av prestene, som han alltid søkte kontakt med. Men fordi de fleste søndagsskoler tidligere var blitt stiftet av «dissentere» som var utsendt med støtte fra engelsk hold , ble oppfatningen «at luthersk kunde jeg ikke være, når jeg reiste for denne sak.»

Krogevik ble fast knyttet til Norsk Søndagsskoleforbund i 1902, og han fortsatte i denne tjeneste til 1936, da han fylte 70 år. Men om han nå var pensjonist, fortsatte han å reise til forskjellige steder i landet, og han var med på større møter i Forbundet. Det siste landsmøte han var med på, var på Fjellhaug i Oslo i 1942. Ved hans død ble det skrevet: «Det sømmet seg godt for en slik reisende evangeliets herold å komme ut på den siste reis - mens han var ute på ferd.» Krogevik døde nemlig da han var ute på en reise for søndagsskolen.

P. O. Krogevik var altså født og vokste opp på Sunnmøre. Men 15. mai 1903 flyttet han til Fjære ved Grimstad, og hadde siden sitt hjem i Fevik. Han forteller selv at han har besøkt hele landet, selv om han kanskje ikke var på alle mindre steder. Han var et begrep i søndagsskolesammenheng."

Referanser