Pilegrimsløypa over Granavollen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Pilegrimsløypa over Granavollen er en del av den vestlige pilegrimsleden mellom Oslo og Nidaros som passerer gjennom Gran kommune i Oppland fylke.

Pilegrimsløypa passerer gjennom et område der Granavollen fra gammel hedensk tid av var midtpunktet i det som da var Hadafylke. Hadafylke tilsvarte Hadeland, Toten, Land og kanskje den sydlige delen av Valdres. I området ligger Søsterkirkene, Steinhuset og Granavolden Gjæstgiveri samt Presteenkesetet Sjo. Mye av denne løypa kommer overens med Tingelstadhøgda natur- og kultursti.

Stoppesteder underveis

Granavollen

Granavollen

Søsterkirkene

Søsterkirkene på Gran.
Foto: John Erling Blad
Kart over attraksjoner på Granavollen, med søsterkirkene markert.

Søsterkirkene på Gran er to steinkirker fra middelalderen som ligger side ved side på Granavollen i Gran kommuneHadeland. Den minste er Mariakirken, som har plass til omkring 150 mennesker, mens Nikolaikirken har 250 plasser. Sistnevnte antas å ha vært kirke for Hadeland, mens Mariakirken var den lokale sognekirken. Dateringen er noe usikker. En vanlig teori er at Mariakirken ble reist omkring 1150, mens Nikolaikirken stod ferdig kort tid mot slutten av samme århundre. Noen ønsker å plassere dateringen noe senere, og plasserer dem i første halvdel av 1200-tallet.

Steinhuset

Steinhuset

Granavolden Gjæstgiveri

Granavolden Gjæstgiveri

Ekstern lenke


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Pilegrimsløypa over Granavollen er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.