Piperviken småkirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Piperviken småkirke rundt 1920–1925, ut mot Klingenberggaten.
Foto: Ukjent fotograf, forl. Eberh. B. Oppi

Piperviken småkirke var ei småkirke i Pipervika i Oslo, med adresse Munkedamsveien 12 og med front mot Klingenberggaten. Den ble reist på Kristiania småkirkeforenings initiativ i 1911. Arkitekten Harald Aars vant arkitektkonkurransen. Bygningen fikk Houens diplom i 1923. Kirken ble revet i 1959 som en del av saneringa av Pipervika.

Kirken ble innvia 10. mai 1911. Den var oppført i hardbrent tegl. Det var en småkirke i navnet, men den hadde hele 500 sitteplasser i kirkerommet i andre etasje og en menighetssal med plass til 400 i første etasje. Det var også boliger til prest, kirketjener og menighetssøster, og i tårnet var det studenthybler. Kirken ble i løpet av 1920-åra utsmykket med glassmalerier som ble gitt av konsul Bronn og utført av Karl Kristiansen. I 1936 fullførte Christian Benneche utsmykningen av hvelvet, koret og menighetssalen.

Kirken ble oppført innenfor Johannes menighets område, som en ekstrakirke i det tett befolkede og fattige gamle forstadsstrøket Pipervika. Piperviken småkirkemenighet ble oppretta i området etter at kirken sto ferdig. I 1920-åra ble kirken vertskap for det som hadde vært modermenigheten. Johanneskirken var bygd på dårlig grunn og fikk også jordskjelvskader, og ble for farlig til å brukes. Den ble revet i 1927, men allerede noe før dette sto Johannes menighet uten kirke. Menigheten leide da Piperviken småkirke til sine gudstjenester og arrangementer.

I løpet av de første tiårene etter krigen ble Pipervika fullstendig sanert. Det gamle trehusområdet med uregelmessige gater forsvant, og i denne utviklingen var det ikke plass til Piperviken småkirke. Den ble revet i 1959, og småkirkemenigheten ble overført til Oslo domkirkes menighet, der også Johannes menighet hadde blitt innlemmet tidligere. Området, som i dag oftest kalles bare Vika, er nå primært et kontor- og forretningsområde, hvor det bor få mennesker.

De to klokkene fra kirken ble sendt til Hasle kirke, der de er plassert i en frittstående støpul.

Kilder

  • «Piperviken småkirke» i: Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget, Oslo 2010, ISBN 978-82-573-1760-7.

Eksterne lenker

Koordinater: 59.91334° N 10.73016° Ø