Rødenga (under Berger)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rødenga (under Berger)
Rødengen u Berger.jpg
Husmannsplassen lå rett øst for krysset mellom Brandvalvegen og Østre Solørveg og ble senere matrikulert med en teig på hver side av Brandvalvegen. Kartverket (2024).
Først nevnt: 1790-tallet
Sokn: Brandval
Fylke: Innlandet (tidl. Hedmark)
Kommune: Kongsvinger
Bnr: 127/2 og 127/3
Type: Parseller (tidl. husmannsplass)

Rødenga under Berger var en tidligere husmannsplass under Vestre Berger på Brandval østside i tidligere Brandval kommune og ville ha tilhørt Gjølstad og Lepenga skolekrets, senere Myrer skolekrets.

Plassen lå nær Glomma langs Brandvalsvegen, og øst for bekken Rya, og den skal ha blitt ryddet rundt 1791 men fraflyttet like etter århundreskiftet.

Johan (Joen) Danielsen, 34 år, er oppført som husmann med jord under Berger ved tellingen 1801, og holdt til på plassen Rødenga. Kona Anne Hansdatter er 40 år og de har tre barn: Mari 10 år, Hans 4 år og Kari 2 år. Johan var født på Svenstorpet i 1766, men var i tjeneste på Helgeneset da han i 1791 ble gift med Anne Hansdatter fra Nordre Eik.

Johan og Anne fikk tre barn her, men like etter århundreskiftet flyttet familien fra plassen og etablerte seg på Bjørstutorpet på Finnskogen, en plass under Skåre. Hit kom det ingen nye plassbrukere.

Mari var tjenestepike på Berger da hun i 1823 giftet seg med Johannes Olsen Råbekk, født 1790. Kari bodde fortsatt på Bjørstutorpet da hun i 1824 giftet seg med Erik Kristiansen, født 1793 fra Koien på Lundersæter. Johan Danielsen dør som enkemann og fattiglem på Lunder i 1843 – 86 år gammel.

Plassen besto av to parseller som i 1865 ble utskilt og matrikulert som bnr 2 og 3 under Vestre Berger. De fikk samme eierhistorikk som Rødenga bnr 4 og tilhørte i 1950 Jens Martin Ruud. I 1967 overtok sønnen Bjarne.

2 Rødengen 0 mark 18 øre   Jens Martin Ruud
3 Rødengen 0 mark 18 øre   Jens Martin Ruud

Se også

Kilder og litteratur

Artikkelen skrevet av Johan Seglsten på grunnlag av folketellinger, matrikler, pantebøker, kirkebøker, gravminner og gamle kart og aviser, samt avstemt mot de første bygdebøkene: