Raufoss stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Raufoss stasjonsbygning. Postkort.
Foto: Ukjent/Origo - Norske jernbanestasjoner

Raufoss stasjon ligger i Vestre Toten kommune i Oppland, 111,70 km fra Oslo S, ca. 12 km fra Gjøvik og 317 moh. Stasjonen åpnet i 1901 som stoppested, og midlertidig endestasjon på Gjøvikbanen, som ble ført helt frem til Gjøvik året etter. Stasjonsbygningen er ifølge boken «Gjøvikbanen» (Baneforlaget, 2009) tegnet av Paul Armin Due og har tydelige likhetstrekk med andre av hans jugendbygninger (skjønt mye eldre jernbanelitteratur gir faren Paul Due æren). Den antas å ha stått klar til banens åpning i 1902, oppført av Strømmen Trævarefabrik. Først i 1910 fikk Raufoss formell status som stasjon.

Sør for stasjonsbygningen finner vi et uthus av samme type som på Reinsvoll, og ved sørenden av plattformen ligger det som kan ha vært et reléhus. Tidligere var det også et privet her. Et vanntårn som sto her antas å ha blitt revet kort tid etter at linjen ble elektrifisert i 1963. Tårnet hadde 15 kubikkmeters tank, i likhet med tårnet på Stryken og andre steder langs banen.

Industristedet Raufoss hadde tidligere en variert industri, noe de mange sidesporene ut fra stasjonen bærer bud om. I 1919 ble det lagt eget sidespor inn i Raufoss Ammunisjonsfabrikker. Det hører med at stedet het Rødfoss før jernbanen kom, og dessuten at navneformen Raufossen ble brukt i 1901-02.

Kilder

  • Amundsen, Kari, Berit Anderson, Ingeborg Hvidsten, Alf Stefferud: Complet færdige Huse - Strømmen Trævarefabrik - ferdighusproduksjon 1884-1929. Oslo 2002.
  • http://jernbane.origo.no – nedlagt fra 31.10.2016, men basen vil fortsatt være passivt tilgjengelig.
  • Norsk Jernbaneklubb – Stasjonsdatabasen
  • Jernbaneverket
  • Jernbanemuseet
  • Bane NOR fra 01.01.20175500 milestolpe.jpg Denne artikkelen inngår i prosjektet Samkult.
Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.