Rauhelleren

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rauhelleren i 2006.

Rauhelleren (1221 meter over havet) er en moderne turisthytte. Hytta som eies av DNT Drammen og Omegn ble offisielt åpnet 21. juli 1925. Navnet Rauhelleren kommer av det dekorative røde skorpelavet i den frodige fjellveggen rett opp for hytta. Hytta ligger ved Langesjøen midt på Hardangervidda, med en utrolig sikt både øst- og vestover. Koordinater: 60°15′22″ N 7°51′00″ Ø


Hytta er sentralt plassert i hytte- og rutenettet på Hardangervidda, men området rundt byr også på gode muligheter for dagsturer som egner seg for barnefamilier, fiske, padling, samt flere lett tilgjengelige og spennende topper. Hytta serverer lokal mat basert på lokale råvarer, lokale mattradisjoner eller mat levert fra lokale leverandører. DNT jobber i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet for å fremme lokal mat og matkultur på de betjente DNT-hyttene. Hytta er miljøsertifisert i henhold til kravene for miljøvennlig hyttedrift. Miljøfyrtårn er en nasjonal miljøsertifiseringsordning for kvalitetssikring og helhetlige miljøløsninger.

Historie

Det kostet cirka 30 000 kroner å få satt opp hytta i sin tid. I tillegg var det masse tungt arbeide for den første betyreren Hans Myklathun og hans hjelpere. Blandt disse var broren Sylfest, Knut Anders Myklahtun, samen Jon Jacobsen Vivelid og Tomas Reisæter.

Tomta ved Langesjøe fikk DNT Drammen og Omegn (DNTD) av uvdølingen Gunnulf Sønstebø. Oppe på Skurdalsfjellet sto en jakthytte som tilhørte Wilhelm Mustad. Kjernen i hytta hadde stått som skolehus i Skrudalen. På våren 1924 kjøpte DNTD hytta, og Hans Myklatun fra Eidfjord fikk jobben med å rive hytta og frakte alle materielene de fire milene inn til tomta ved Langesjøen. Det var vanskelig forhold for frakt av materialene på våren. Mye snø førte til at hestene måtte forsynes med truger, og man måtte kjøre kippvendinger fordi avstanden var for stor til å rekke fram på en dag. Grunnmuren ble bygget sommeren 1924, og tidlig på våren 1925 ble hytta reist. Den inneholdt fem soverom og en stor peisestue. En av dørene var rosemalt med denne påskriften: Her bor Wilhelm og hans Frue. Dessverre er dette minnet om Rauhellerens opprinnelse fjernet ved den første av flere på- og ombygginger. Ombygginger og tilbygg har sørget for at det i 2010 er kapasitet på cirka 60 senger.

Helt fram til 1978 var det seterdrift på Rauhelleren med inntil 20 kuer og en geiteflokk på 20-30 dyr. Etter krigen ble varetransporten overført fra kløvhest og slede til beltebil og weasel. I 1952 ble det bygget bryggerhus og innlagt vann på Rauhelleren, og det ble da slutt på all tøyvask i Langesjøen.

I 1981 ble det montert dieselaggeregat på hytta, I tillegg ble det bygget en sikringshytte. Denne tjener som selvbetjeningshytte utenom sesongen.

Referanse