Raumnes historielag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nes kirkeruiner ligger på Nestangen ved Vormsund. Den første kirken ble trolig reist i 1000 årene og tjente som hovedkirke for denne delen av Romerike inntil det ble reist sognekirker. Kirken brant ned i 1854 og ble ikke bygget opp igjen på samme sted på grunn av fare for kvikkleiren i området.
Foto: Siri Johannessen (2014).

Raumnes historielag er et historielag i Nes kommuneRomerike. Laget ble stiftet i 21. januar 1953 og er tilsluttet Landslaget for lokalhistorie og Romerike Historielag.

Historielaget har som sin viktigste oppgave å ta vare på og formidle historien fra og om Nes.

Historielaget har også tre utvalg.

Lokalhistorisk arkiv for Nes på Romerike

Arkivet har overtatt et gammelt bankhvelv i kjelleren på kjøpesentret i bygdas tettsted Årnes. Her arbeider arkivutvalget med å katalogisere dokumenter og fotografier som er samlet inn over hele bygda. Nes kommune er også en viktig bidragsyter når det gjelder å overlevere ikke kommunale dokumenter og bilder til arkivet. Dokumentene i arkiver skriver seg fra perioden 1790 og frem til i dag. Arkivet har også et eget rom som inneholder ca 20 gamle skolefaner som er samlet inn og gitt i gave til historielaget. Det har også et eget gjenstandsrom hvor spesielle historiske gjenstander med tilknytning til Nes oppbevares. Det lokalhistoriske arkivet er av arkivverket godkjent som arkivdepot og de har fått tillatelse til å publisere digitalisert materiale på arkivverkets sider. De har også opprettet en avtale med Nes bibliotek om publisering av historiske bilder på bibliotekets hjemmesider.

Fotohistorisk utvalg

Fotohistorisk utvalg har som oppgave å samle inn og digitalisere bilder av historisk interesse. Utvalget har samlet inn en mengde bilder, og de vil være en del av prosjektet med å publisere dette på Nes biblioteks sider.

Slektshistorisk utvalg

Gruppen arbeider med å hjelpe slektsgranskere i eller utenfor Nes med å finne anene sine. Utvalget har møter i Nes bibliotek en gang i måneden.

Eksterne lenker


Koordinater: 60.12258° N 11.46815° Ø