Nes kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Nes kommune (Akershus)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Nes
Auli Mølle ved Sagstuåa sørøst for Årnes. Foto: Leif-Harald Ruud (2022)
Basisdata
Kommunenummer 3228
Fylke Akershus
Kommunesenter Årnes
Areal 0  km²
Areal land 0  km²
Areal vann 0  km²
Folketall ukjent kode (2023)
Grunnlagt 1838
Målform Bokmål
Nettside Nettside
Auli-Mølle-220402.jpg
Auli Mølle ved Sagstuåa sørøst for Årnes.
Foto: Leif-Harald Ruud (2022)

Nes kommune ligger på Romerike i Akershus fylke. Den er en av landets viktigste jordbrukskommuner.

Kommunen grenser til Eidsvoll og Nord-Odal i nord, Sør-Odal og Eidskog i øst, Aurskog-Høland og Lillestrøm i sør og Ullensaker i vest. Administrasjonssenteret er Årnes med 4032 innbyggere (2016). De største andre tettstedene i kommunen er Aulifeltet/Rånåsfoss, som har 2777 innbyggere. Neskollen har 2472 innbyggere. Ellers har kommunen tettsteda Fjellfoten (1098 innbyggere), Kampå (844 innbyggere), Tomteråsen (797 innbyggere), Haga (607 innbyggere), Vormsund (595 innbyggere), Opakermoen (543 innbyggere), Brårud (450 innbyggere) og Skogrand (329 innbyggere) (alle innbyggertall fra 2016).

Kommunen er med i Øvre Romerike regionråd sammen med Eidsvoll, Gjerdrum, Hurdal, Nannestad og Ullensaker.

Kommunen ble opprettet i forbindelse med formannskapslovene 1837 på bakgrunn av Nes prestegjeld. Grensene var uendra til 1. januar 2020, da Rånåsfoss ble overført fra Sørum kommune (samtidig som Sørum gikk inn i Lillestrøm kommune).

Opprinnelsen til navnet «Nes»

I området der de to elvene Glomma og Vorma møtes så dannes et nes (eller: odde). Området rundt dette elvemøtet ble derfor kalt Nes, slik det også har blitt gjort mange andre steder i Norge. For å skille Nes i Akershus fra andre steder med samme navn, så begynte man å bruke navnet «Nes à Raumarike» eller «Raumnes». En del bedrifter og instituasjoner benytter fremdeles dette navnet, blant annet lokalavisen Raumnes og det lokale idrettslaget Raumnes & Årnes Idrettslag.

Det har vært fem kommuner med navnet Nes kommune gjennom tida. I forbindelse med opprettelsen av Viken fylke i 2020 kom man til at det ikke var aktuelt å ha to kommuner med samme navn i fylket, og Nes i Hallingdal skifta da navn til Nesbyen kommune. Nes på Romerike ble dermed den eneste med dette navnet.

Historie

De eldste gårdene i Nes kommune finner vi rundt Glomma og Vorma. I mange århundrer, før veiutbygging og jernbane kom, så var elveveien den viktigste ferdselsåren. Derfor finner vi de eldste gårdene langs elvene: Disen, Haug, Gulli, Rotnes m.fl. Det var også derfor at de eldste gudshus og tinghus ble etablert her.

Kultstedet Ullershov ble etablert ute på neset mellom Glomma og Vorma. Dette var et kultsted for den norrøne guden Ullr som var guden for jordbruk og jakt. Senere, når Norge ble kristnet, skulle det bygges kirke i bygda, og det var naturlig å også bygge denne her. Det var flere årsaker til det: Bygdefolket var vant med å møtes her. Dessuten var det lettvint å komme hit med båt. Det var nok også viktig å bygge på samme sted der gudehovet hadde vært for å få en lettere aksept blant innbyggerne, som mer eller mindre var blitt tvunget inn i en ny, kristen tro og lære.

Bilder av Nes kirkeruin

Kilder