Redningsaksjonen ved Hamningberg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
RS 1 «Colin Archer».

Redningsaksjonen ved Hamningberg i Øst-Finnmark ble utført av redningsskøyta RS 1 «Colin Archer» 20. og 21. mai 1894. Dette var første året den nye redningsskøyta var i drift. Under Lofotfisket var den stasjonert i Henningsvær og Stamsund. Lørdag 19. mai kom skøyta til Vardø.

Natt til 20. mai ble det nordøstlig storm. I Hamningberg lå det 17 fiskeoppkjøpsfartøyer i tillegg til mange fiskere. Havna er svært utsatt for vær ifra nordøst. Mange av fiskebåtene ble satt på land, men etter hvert ble storm og sjø så ille at det arbeidet stoppet opp. På mange av fartøyene var det folk ombord. Da det var fare for at de skulle forlise ble det sendt telegram om hjelp til amtmannen i Vardø. På fartøyene som lå i Vardø var det bare skøytefører Nicolai Anthonisen på RS «Colin Archer» og kaptein Isaksen på dampskipet «Heimdal» som fant det tilrådelig å legge ut. Dampskipet måtte snu. «Colin Archer» kom til Hamningberg etter tre timers seilas i tykt snøvær og storm. Rundt de oppankrede fartøyene brøyt sjøen på 10 – 12 favner.

«Colin Archer» klarte under manøvrering mellom oppkjøpsfartøyene å få med seg 22 mennesker, 21 mann og en kvinne. De returnerte da til Vardø med de bergede. Under tilbaketuren ble redningsskøyta begravet i en brottsjø. Godt sjømannskap fra bestmann Nils Olsen reddet trolig «Colin Archer» fra forlis. Da de kom til Vardø med de bergede hadde det kommet en ny bønn om hjelp fra Hamningberg. Ennå var det flere som måtte ha hjelp ombord i fartøyene. «Colin Archer» vendte tilbake til Hamningberg. Vinden hadde spaknet noe, men havet var svært opprørt. Denne gangen reddet de 14 mennesker. 21. mai, om formiddagen, kom de tilbake til Vardø etter om lag 18 timers innsats. Fortøyningene holdt på de fleste av fartøyene i Hamningberg, men de ble svært ramponerte. 85 fiskebåter ble knust mot stranda.

Denne redningsaksjonen fikk svært mye å si for det nystiftede Redningsselskapet. «Colin Archer» og de andre redningsskøytene fikk stor tillit hos sjømenn og fiskere. Kaptein Anthonisen ble hedret. Blant annet mottok han Kongens fortjenstmedalje i sølv av 1. grad. De to andre som var mannskap ombord i RS «Colin Archer», bestmann Nils Olsen og matros Hartvig Pedersen mottok Kongens fortenestmedalje i sølv av 2. grad. Av Redningsselskapet fikk føreren 50 kroner i gratiale. Mannskapet fikk 25 kroner hver.

Kilder

  • Knut von Trepka og Toril Grande: Colin Archer, Redningsskøyte nr. 1, Mortensen Forlag 1993

Creative Commons License Denne artikkelen er heilt eller delvis basert på artikkelen «Redningsaksjonen ved Hamningberg» frå Nynorsk Wikipedia og kan kopierast, distribuerast og/eller endrast slik det er oppsett i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For ei liste over bidragsytarar til den opphavlege artikkelen, sjå endringshistorikk knytt til den opphavlege artikkelen. For ei liste over bidragsytarar til denne versjonen, sjå endringshistorikk knytt til denne sida.
Artikkelen bør gjennomgåast for å tilpasse innhald og vinkling til lokalhistoriewiki.no. Sjå Hjelp:Skilnader frå Wikipedia for meir informasjon.