Hjelp:Språk (retningslinjer)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Rettskriving»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Retningslinjer på Lokalhistoriewiki

Juridiske spørsmål

Språknormene på lokalhistoriewiki.no skal bidra til å skape en helhetlig wiki som tar høyde for et språklig mangfold blant brukerne.

Artikler

I artikler kan alle etablerte norske målformer benyttes. For å gjøre det lettere for andre å bidra til artikler, anbefaler vi bruk av bokmål og nynorsk.

For å sikre et mest mulig friksjonsfritt arbeid ber vi om at følgende retningslinjer følges:

  • Den som oppretter en artikkel står fritt til å velge målform.
  • Respekter andres valg av målform – ikke skift form om du bare gjør en mindre redigering.
  • Dersom du omskriver en artikkel helt eller gjør en utvidelse som er betydelig i forhold til artikkelens opprinnelige størrelse, kan det være akseptabelt å endre målform. Det anbefales at man først diskuterer dette med andre som har arbeidet med artikkelen.
  • Opprett omdirigeringer fra andre målformer der tittelen kan variere, f.eks. omdirigering fra ordførar til ordfører.
  • Offentlige geografiske navn som kan variere mellom målformer bør legges på lokal form, f.eks. Haukedalsvatnet og Maridalsvannet, ikke Haukedalsvannet og Maridalsvatnet.
  • I Kjeldearkivet kan det være et poeng å skrive på dialekt. Men husk at wikien har lesere fra hele landet og legg gjerne inn en ordliste.

Kategorier

Det er ikke mulig å omdirigere kategorier slik man kan gjøre det med artikler. Dette gjør det vanskelig å bruke flere målformer for kategorinavn. Det er derfor tatt et valg om å bruke kun bokmål i kategorinavn, inntil det eventuelt blir mulig å omdirigere. Der det finnes flere alternative skrivemåter velges den som ligger nærmest eller er identisk med nynorskformen, f.eks. garder, ikke gårder og kjelder, ikke kilder.