Ringdalshytta

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ringdalshytta i Gjerdrum allmenning er åpen for servering i helgene høst og vinter.
Foto: Elisabeth Engø, 2021

Ringdalshytta er ei lafta tømmerhytte bygget i 1920-åra. Den ligger i Ringdalen sørvest for Tårnberget i Gjerdrum allmenning. Opprinnelig var den hytte for skogsarbeidere, men senere har den vært både bolig og utfartssted med servering for turgåere, syklister og skiløpere.

Salg gjennom vindu under Korona-pandemien
Foto: Elisabeth Engø, 2021
Skitur til Ringdalshytta ca. 1938.
Foto: Edel Grøndahl, f. Lundby.

Ringdalshytta som skogsarbeiderhytte

Ringdalshytta har grunnmur av naturstein og med utvendig mål 7 x 4,5 meter. Hytta hadde svalgang, tre vinduer og tak med blikkplater. Senere ble den bordkledd. Allmenningen i Gjerdrum bygde flere hytter som opprinnelig var for skogsarbeidere, men som senere mest har blitt brukt av turgåere.

Ringdalshytta som bolig

Henry August Lundgren (1899-1967) var en original som bosatte seg i hytta under krigen 1940-45. Han arbeidet da som skogsarbeider og feier. En høst trengte allmenninga hytta til tømmerhuggere, og Lundgren måtte flytte ut. Etter å ha bodd under svært dårlige forhold i mange år, fikk han på 1960-tallet lov av allmenninga til å flytte tilbake til Ringdalshytta. Her dyrket han poteter, og om vinteren serverte han toddy og sjokolade til skigåere. Det hendte også at han passet barn for familier som skulle på en lengre skitur. I 1967 var det noen jegere som fant ham omkommet ved hytta.

Turmål

Allerede i 1930-årene ble Ringdalshytta mye brukt som utfartssted for folk fra flere bygder. Hytta har særlig vært et viktig turmål for folk i Gjerdrum og Skedsmo, og et viktig trekkplaster for å få folk ut på tur. Mange har gode barndomsminner fra skiturer med familien til Ringdalshytta, der de fikk en pause med solbærtoddy og Kvikklunsj. For mange Skedsmo-/Lillestrøm-folk har det vært et mål å komme til Ringdalskoia for å nyte en kopp solbærtoddy etter en tur fra Tæruddalen over naturreservatet Høgsmåsan. Om vinteren er Ringdalshytta et fint utgangspunkt for turer videre nordover i Romeriksåsene. Skolene på Skedsmokorset har hatt utedager for elevene ved hytta.

Sport

Et turløp som fikk navnet Raumerløpet, ble arrangert for første gang 12. mars 1939. Løpet gikk fra Tærudjordet i Skedsmo, over Høgsmåsan, forbi Ringdalshytta og videre noen runder inn i Gjerdrum allmenning. Løpet var ca. 35 km og endte i Ask.

Skedsmo idrettslag begynte i 1968 å tenke på mosjonsidrett på ski. Det ble lagt løype til Ringdalshytta, der laget solgte forfriskninger. På «Skisportens dag» 3. mars dette året løste snaue 1100 start-kort i løpet, som gikk fra Karterud i Skedsmo til Ringdalshytta. Under Raumerløpet 1. februar 1976 var det suppestasjon på Ringdalshytta. Også 16. februar 1986 gikk Raumerløpet om Ringdalshytta.

I 1994 var Ringdalshytta stemplingssted for distansesykkelmerket på sykkel, arrangert av Skiforeningen.

Servering for skiløpere og turgåere

1968-2000

Skiløypa fra Tæruddalen til Ringdalshytta har vært populær og brukt av mange mennesker fra Skedsmo/Lillestrøm. Hytta ligger 7 km fra Skedsmokorset og 5,5 km fra Tæruddalen. For turgåere som kommer sørfra, er Ringdalshytta det første serveringsstedet i Gjerdrum allmenning.

Skedsmo idrettslag holdt hytta åpen for servering søndager vintrene 1968 og 1969, det siste året sammen med Gjerdrum idrettslag. Fra 1970-åra var hytta utleid til Gjerdrum Idrettslag og Skedsmo idrettslag, som drev servering i skisesongen. En søndag i januar 1970 var det så stor utfart til Høgsmåsan og Ringdalshytta, at det var parkeringsproblemer i Salerudveien på Skedsmokorset. De to idrettslagene hadde hytta åpen for servering hver dag i påsken 1970. Denne vinteren var det fine snø- og føreforhold helt til april. I vinterferien 1975 ble hytta holdt åpen hver dag. Resten av vinteren var det salg hver lørdag og søndag.

Skedsmo skiklubb ble opprettet i 1975. Klubben lagde en plan for sikring av terrenget mot Ringdalshytta for skiidrett og friluftsliv. En søndag vinteren 1976 ble det registrert 5000 mennesker i området. I 1980-årene drev Skedsmo skiklubb og Gjerdrum idrettslag hytta annenhver vinter. Deretter overtok Skedsmo skiklubb.

2001-2021

Fra 2001 begynte Skedsmo skiklubb å invitere til høstdager på Ringdalshytta. Det var merkede stier fra Tæruddalen over Ulvedalen, fra Tæruddalen over Høgsmåsan vest og opp Ringnesdalen fra Solbergveien. Et annet alternativ var å sykle fra Harasletta på grusvei inn mot Ringdalshytta. Barnefamilier kunne sykle inn Ringdalsveien, sette fra seg syklene ved bekken og gå opp til hytta. Skiklubben solgte saft, kaffe, sjokolade, kaker og pølser med lompe. Søndag 11. november 2001 ble en strålende dag på hytta. Flere småbarnsfamilier kom både fra Tæruddalen og fra Gjerdrums-siden. Skiklubben hadde en upåklagelig god omsetning den dagen. Deretter fortsatte skiklubben med åpen hytte på høstdager i tillegg til skisesongen, vanligvis søndager, men i perioder også lørdager.

Det varierte hvor lenge skisesongen ble. Vinteren 2003 var hytta åpen i helgene helt til slutten av mars. Skedsmo skiklubb sørget for flotte oppkjørte løyper fra Tæruddalen. Tusener av mennesker tok turen fra Tæruddalen mot Romeriksåsene. For de fleste var Ringdalshytta turmålet, for andre var det første stoppested på turen videre inn i marka. Vinteren 2005 var det så lite snø at skiklubben måtte ta forbehold om skiføre for å holde hytta åpen.

I desember 2005 hadde skiklubben problemer med å preparere gode skiløyper på grunn av for lite snø. Vinteren 2006 var det stor trafikk enkelte dager. 11. februar 2006 arrangerte Skedsmo skiklubb måneskinnstur til Ringdalshytta. Der var det tent bål for grilling, og det var salg av pølser, kaker, sjokolade og drikke. 700 skiglade folk trosset vinterkulden og bega seg ut på skitur denne lørdagskvelden. Hytta var åpen helgene til i begynnelsen av april. Vinteren 2006/2007 var hytta åpen for servering hver søndag fra november til januar. Fra februar var den åpen både lørdag og søndag.

Første lørdag i mars ble det arrangert måneskinnstur. Det var fine løyper med fakler langs sporet, grillbål utenfor hytta, og inni var det servering.

Høsten 2007 startet Skedsmo skiklubb sesongen allerede 1. søndag i september med stor suksess. Vinteren 2008 var hytta åpen hver lørdag og søndag hvis det var skiføre. Fra 31. august 2008 inviterte klubben turfolk til fots og på sykkel til vafler på Ringdalshytta. Hytta var åpen hver søndag hele høsten. Det kom snø i desember, og da var det mulig å gå på ski, men det manglet snø 300 meter mellom Høgsmåsan og hytta. Vinteren 2009 var hytta åpen på lørdager når det var skiføre og hver søndag. Lørdag 7. februar var det måneskinnstur. Til tross for gjensnødde løyper og sloknede fakler ble det en flott lørdagskveld med grilling ved bålet. I vinterferien ble hytta holdt åpen alle dager unntatt fredag. Det var åpent i helgene til og med påsken i april.

Den siste helga i mars 2011 stengte hytta etter en sesong med rekordmange besøk. Da var det blitt vanskelige forhold for løypepreparering og transport av varer. Sommeren 2011 ville skiklubben jobbe med å merke og måle opp løypene. Klubben fant ut at løypa fra Tæruddalen til Ringdalshytta er 4,1 km. Skiløype og stier ble merket med blå og røde merker for sommer- og vinterbruk. Deler av stien til Ringdalshytta ble lagt om på vestsiden av Høgsmåsan. Fra midten av september var hytta åpen hver søndag. Fra januar 2012 var hytta åpen hver lørdag og søndag til slutten av mars. Noen ganger var det bare løype fra Gjerdrum-siden, Ringdalsveien fra Allmenningsveien.

Fra høsten 2012 var hytta åpen både lørdager og søndager. Nærmere jul var skiløypene klare, og hytta ble holdt åpen lille julaften, 2. juledag og 30. desember.

Høsten 2016 åpnet hytta fra oktober. Julen 2016 var hytta åpen med servering 2. juledag. Etter nyttår var det åpent hver søndag. Vinteren 2017 ble det en kort skisesong. Først fra siste helg i februar ble det mulig å kjøre opp løype fra Tæruddalen, og søndag 19. mars var siste åpningsdag på hytta.

Vinteren 2018 var hytta åpen på søndager så sant det var skiføre. Søndag 7. januar var det perfekte løypeforhold og kø til Ringdalshytta. De som hadde serveringsvakt, hadde noen hektiske timer ved vaffeljernet og sleit med å få stekt nok vafler til de besøkende. Skiklubben kunngjorde at de holdt åpent så lenge det var skiføre. Lørdag 3. mars inviterte skiklubben til måneskinnsåpen hytte. Det var bra med snø denne vinteren, og hytta ble holdt åpen til og med påske. Vinteren 2019 ble hytta holdt åpen så lenge det var preparerte løyper, til midten av mars.

Skiklubben fortsatte med åpen hytte og servering om høsten. Vinteren 2019 holdt skiklubben hytta åpen for servering hver søndag, men vinteren 2020 var hytta mye stengt. Det var lite snø, og 20. mars kom Korona-pandemien. Høsten 2020 var Ringdalshytta åpen fra søndag 15. november. Det var kun kiosksalg fra vindu, og det var ikke anledning til å gå inn i hytta. Dette for å redusere smittefaren. Vinteren 2021 foregikk serveringen fortsatt gjennom hyttevinduet av smittevernhensyn. Skisesongen 2021 var det åpen kiosk på Ringdalshytta lørdag og søndag. Det ble solgt vafler og sjokolade, samt kald og varm drikke gjennom vindu. Skiklubben oppfordret til å holde avstand og unngå kø. I vinterferien var kiosken åpen hver dag, men 28. februar ble siste åpningsdag da vinteren var over.

Hyttas åpningstid har vanligvis vært kl.11.00 – 15.30.

Sportsgudstjenester

Menighetsrådene i Heni, Gjerdrum og Skedsmo hadde i 1976-79 planer om opprettelse av et sportskapell i nærheten av Ringdalshytta/Fjeldstadvangen. Statens skoger, Solør Romerike skogforvaltning, stilte krav om veg til stedet og spørsmål om hvem som skulle stå som fester avtomta. Sportskapellet ble ikke realisert.

I årene 1984-1995 inviterte Skedsmo menighetsråd i samarbeid med Skedsmo skiklubb flere gangertil sportsgudstjenester ved Ringdalshytta en søndag i mars. Skedsmo janitsjarorkester deltok medmusikk.

Skibuss

I 1980-årene gikk det skibuss på søndager fra Skjetten via Strømmen, Lillestrøm og Skedsmokorset til Gjerdrum og Nannestad eller Nittedal. Søndag 22. januar 1987 gikk det skibuss fra Skjetten via Skedsmokorset til Oserud i Nannestad. Derfra kunne deltakerne gå på nypreparerte løyper til alle hyttene i Gjerdrum allmenning. Derfra gikk deltakerne gjennom Romeriksåsene tilbake til Skedsmo. Mange tok en rast og en solbærtoddy på Ringdalskoia. Disse bussturene ble arrangert i et samarbeid mellom Skiforeningen, Romerikes Blad/Akershus Arbeiderblad og AS Romeriksbussene.

Vedlikehold

Det ble utført en del dugnadsarbeid i 1970-årene, og det ble bestemt at det skulle utarbeides instruks for hytta.

Skedsmo idrettslag valgte på årsmøte1976 et utvalg for Ringdalshytta med Ove Munthe Kaas som formann. Høsten 1978 utførte Skedsmo skiklubbs medlemmer i samarbeid med Gjerdrum idrettsforening og Gjerdrum Almenning et omfattende arbeid med utvidelse og ominnredning av hytta.

Høsten 2003 oppgraderte skiklubben hytta på dugnad med vasking, maling og snekring. Klubben hadde en egen hyttekomite som sto for dette. Varaordfører Anita Orlund fra Skedsmo og ordfører Svein Kogstad fra Gjerdrum var invitert til sesongstart. Sommeren 2004 ble det igjen gjort en opprustning av hytta. Hyttekomiteen hugget trær som skulle gi plass til sol. Trærne ble brukt til nye benker utenfor hytta. Kjøkkenet ble utvidet for å gi plass til mer varer. Det ble også bygd ny utedo. I 2010 fikk Skedsmo Skiklubb kr. 375 000 til utvidelse av hytta og tilrettelegging av skiløypenettet.

Ringdalshytta i litteraturen

I romanen «Forskjønnelsen» av Arild Dahl er Ringdalshytta nevnt. Boka (utgitt 1999) handler om Jørn Eik fra Skedsmokorset, en elev ved Sten-Tærud skole (Skedsmokorset)|Sten-Tærud skole som gikk skiturer til Ringdalshytta.

Erling Indreeide nevner Ringdalshytta i diktet «Snø på Romerike» fra diktsamlingen «Langrenn» (utgitt 2006).

Mange spring til dei knapt nok kan gå
og dei ropar med all si kraft,
for alle vil vere den som får stå
på Ringdalshytta og selje saft.

Kilder og litteratur

  • Akershus Amtstidende 05.03.2010
  • Budstikka (Asker og Bærum) 06.03.2010
  • Christophersen, Tom: I forandringens tegn. Gjerdrum 1840-1940. Bind IV. 2010. 507 s. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Dahl, Arild: Forskjønnelsen. Oslo 1999.
  • Gjerdrum fjellstyres arkiv
  • Hansen, Vidar, Gjerdrum historielag: Eneboeren i Fladbyfjellet (artikkel)
  • Indreeide, Erling: Langrenn. Oslo 2006.
  • Marka fra A til Å. 1984
  • Rolf Brotnov, Gjerdrum historielag: Skogshusvær i Gjerdrum Allmenning (artikkel)
  • Romerikes Blad 1968 –
  • Rud, Ole: Lokalhistorie for skole og heim i Gjerdrum. 1982.
  • Skedsmo idrettslag 40 år. 1969.
  • skedsmoskiklubb.no
  • Skedsmobladet 13.04.2011
  • Snø og ski (tidsskrift) nr.4 1994
  • Sørheim, Thor: Romeriksåsene. Oslo 2008.