Ris kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Ris kirke (Oslo)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Ris kirke ble innviet i 1932.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Ris kirke – opprinnelig skrevet Riis kirke - er en kirke i nyromansk stil utført i betong i Bydel Vestre Aker i Oslo, med adresse Risbakken 1. Kirken har tilnavnet Englekirken, etter de mange englefigurene på altertavlen. Innvielsen fant sted i 1932.

Kirken er en langkirke med fasader av rappet tegl og saltak tekket med skifer. Den har et sidestilt høyt tårn med lavt pyramidetak. Kirken hadde opprinnelig ca. 750 sitteplasser, men har i dag ca. 500 sitteplasser. Ved siden av kirken er et frittliggende menighetshus oppført samtidig med kirken, med tilbygg fra 1987 (arkitekt Einar Dahle). Ved kirken ligger Ris kirkegård (Ris urnelund).

Historikk

I 1919 kjøpte Vestre Akers sognestyre 36 mål av Riis gård til kirketomt. I 1921 ble arkitektene Jørgen Berner og Carl Berners utkast lagt til grunn, og i 1922 ble det nedsatt en kirkekomité.

Økonomiske vanskeligheter forsinket byggeprosessen, og det ble foretatt forenklinger. Grunnarbeidet ble igangsatt i 1926, og grunnsteinsnedleggelsen fant sted 2. desember 1928. Innvielsen av kirken fant sted 12. juni 1932, foretatt av Oslos biskop Johan Peter Lunde (1866-1938), med kong Haakon VII til stede.

Utsmykning

Øverst på tårnet står Olav den Hellige med skjold, spyd og forgylt kors, utformet av arkitekt Carl Berner og skulptøren Arthur Gustavson.

Interiør med altertavlen Kristus og de små barn er utformet av Hugo Lous Mohr og Arthur Gustavson. Glassmaleriene er laget av Per Vigeland.

Ris kirke har tre kirkeklokker fra 1930, alle med inskripsjonen Riis kirke – Anno 1930. Klokkene er tegnet av arkitekt Carl Berner, og ble levert av Olsen Nauen klokkestøperi i Tønsberg. Den største klokken veier 1746 kilo, og var i sin tid en av de største klokkene som var støpt i Norge.

Ved åpningen av kirken var et orgel fra J. H. Jørgensen Orgelfabrik på plass. Det var spesielt utformet for kirken, og regnes som et av orgelbyggeriets hovedverk. I 2011 fikk kirken et nytt orgel fra orgelbyggerfirmaet Ryde & Berg Orgelbyggeri i Fredrikstad. Det skulle egentlig vært på plass noen år tidligere, men i januar 2006 vedtok Riksantikvaren en midlertidig fredning av kirken med interiør for å sikre det gamle orgelet.[1] I 2007 grep miljøvernminister Helen Bjørnøy inn etter klage fra menigheten og biskopen av Oslo, og det ble bestemt at den gamle orgelfasaden skulle bevares så langt som mulig, men at noen endringer kunne gjøres i samarbeid med Riksantikvaren. Selve instrumentet ble fullstendig byttet ut.[2]

På kirkeveggen er det en minneplakett over lokale falne fra andre verdenskrig.

Om innvielsen 12. juni 1932

Faksimile fra Aftenposten 13. juni 1932 om innvielsen av Ris kirke.

Aftenposten hadde en fyldig omtale av innvielsen av Ris kirke i sin morgenutgave 13. juni 1932 (utdrag):

Riis kirke blev innviet av biskop Lunde i går under en stemningsfull og vakker høitidelighet. Umiddelbart før innvielsen samledes på Riis gård biskopen, representanter for geistligheten, Vestre Akers sognestyre,menighetsrådet og byggekomiteen, som gikk i prosesjon til kirken. … Utenfor kirken paraderte speidergutter og –piker med sine flagg og faner. …

Da kirkens organist, Ludvig Nielsen til inngang intonerte Bachs Preludium og fuge C-dur, var det store kirkeskib fylt til siste plass av en meget representativ forsamling. I den store forsamling såes kirkeministeren, statsråd Trædal, professor, dr. Ihlen, Akers ordfører lektor Schiøtz, byggekomiteens formann, ekspedisjonssjef Zimmer, ekspedisjonssjef Oftenæs, formann i Vestre Akers sognestyre, direktør Magelsen, kirkens arkitekt, Carl Berner, generalkonsul Sam Eide, advokat Munthe-Kaas, tidligere ordførere i Aker m. fl. Presis kl. 11 kom Kongen fulgt av sin adjutant, kaptein Dahl og byggekomiteens formann og kirkens arkitekt. …

Efter den høitidlige innvielse samledes man til enkel hyggelig festlighet i Riis skoles gymnastikksal, som var vakkert pyntet med blomster og draperier

Galleri

Referanser

  1. Riksantikvaren, sak 06/145-2, se Ris kirke i Oslo midlertidig fredet på Riksantikvarens hjemmesider.
  2. Orgelstriden over i Ris, NRK Østlandssendringen. Publ. 2007-04-16, lest 2018-05-16.

Kilder

Koordinater: 59.947743° N 10.701407° Ø