Rolf Bækkelund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Oppland Arbeiderblad 16. januar 1962; utsnitt av omtale av Rolf Bækkelund.

Rolf Bækkelund (født 30. mai 1925 i Oslo) er dirigent og fiolinist, fra 1962 bosatt på Gjøvik.

Han arbeidet med distribusjon av illegale aviser i Oslo under andre verdenskrig, men ble arrestert og torturert av Stapo-mannen Reidar HaalandVictoria terrasse.

Etter fiolinundervisning hjemme i Oslo, blant annet under Ernst Glaser, reiste han i 1948 til Praha for å studere ved byens musikkkonservatorium. Etter ni år i Tsjekkoslovakia kom han tilbake til Norge, og var fra 1957 til 1961 musikkleder i Molde kommune.

Siden har han vært bosatt på Gjøvik, der han har vært den mest sentrale personen i byens, etter hvert rike, musikkliv. Bækkelund var en av pådriverne for å få i gang igjen det nedlagte Gjøvik byorkester, og han reiste tidlig krav om at byen måtte ha en musikkskole. Denne ble etablert i 1972, som en av landets første. Gjøvik musikkskole vokste raskt, og den ble snart også en av Norges største. Med kravet om profesjonalisering av lærerkreftene fikk byen i 1990 også landets første kommunalt ansatte strykekvartett, nemlig Gjøvik sinfonietta. Bækkelund var videre med på å etablere Gjøvik kammermusikkforening, som drog betydelige musikere og ensembler til mjøsbyen. For sitt arbeid for Gjøviks musikkliv fikk Bækkelund i 1979 Gjøvik bys kulturpris, i 1982 Lindemanprisen og i 1986 Caspar-prisen.

Parallelt med virket på Gjøvik har Bækkelund vært aktiv både på den nasjonale og den internasjonale musikkscenen. Han har vært lærer i orkesterledelse ved Østlandets musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole. Bækkelund har også vært gjestedirigent i Norden, Tyskland og Tsjekkoslovakia (Tsjekkia), og har spesielt fremma tsjekkisk musikk i Norge.

Bækkelund er bror av pianisten Kjell Bækkelund.

Kilder og litteratur


Forgjenger:
 Petter Lillebrænd 
Mottaker av Gjøvikprisen
(1979–1979)
Etterfølger:
 Halvard Oudenstad
(i 1981, ingen i 1980)