Rolf Seligmann
Rolf Sally Seligmann (født i Oslo 23. september 1920, død ca. 1942) var fra Tåsen i Vestre Aker. Han var sønn av Richard og Luise Seligmann. Rolf Seligmann ble i 1936 den første formannen i idrettslaget Ull, som var en forløper for det nåværende idrettslaget Koll. Etter handelsskoleeksamen tok han arbeid i redaksjonen til sin fars fagtidsskrift Lær, Sko og Skinn.
Familien besto også av brødrene Hans (død 1932) og Erik Otto, i tillegg til morens foreldre, Julius og Rosalie Heilbut, som hadde flyktet fra Tyskland. De bodde i Irisveien 20 på Tåsen fra 1933 til 1941, deretter i Kongleveien 40 lenger opp i Sogn hageby.
Da aksjonene mot jødiske menn i Oslo og Aker ble satt i verk 26. oktober 1942, ble Rolf Seligmann, sammen med faren og broren, arrestert og sendt til Berg interneringsleir ved Tønsberg. 26. november ble de så transportert til Oslo og ble en del av den store jødedeportasjonen med DS Donau.
Ved ankomst til Auschwitz ble Rolfs foreldre og besteforeldre sendt i gasskammeret umiddelbart etter ankomsten. De to brødrene bukket under for sykdom etter relativt kort tid.
Foran huset i Irisveien 20 ble det i 2016 satt ned seks snublesteiner til minne om familien. Rolf Seligmanns navn er også oppført på krigsminnesmerket ved Tåsen skole.
Litteratur
- Våre falne : 1939-1945, Grøndahl, Oslo 1951, bd. 4 Digital versjon på Nettbiblioteket
- Trond Smith-Meyer: Krigsskjebner i Kongleveien i Sogn kultur- og historielags årsskrift Før og nå 2016.
- Rolf Seligmann i Historisk befolkningsregister.