Ruuds skifabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Henrik Ruud til venstre sammen med daværende kronprins Harald 1958.

Ruuds skifabrikk var en skifabrikk i Skedsmo kommune som i 1940 ble startet av de tre brødrene Henrik, Sverre og Asbjørn Ruud i Lerdalsgata 20 på Strømmen. Forhistorien var denne:

Alle tre brødrene gikk i lære som møbelsnekker, som også faren var. Faren hadde lenge et snekkerverksted hvor han produserte møbler og annet. Før krigen jobbet alle brødrene på skifabrikken Splitkein i Oslo, og i 1940 gikk de sammen om å produsere ski i farens verksted. Men Asbjørn ble snart arrestert og sendt i tysk fangenskap, hvor han satt til krigens slutt i 1945. Arrestasjonen skjedde samme dag som patriotene Viggo Hansteen og Rolf Wickstrøm ble skutt av tyskerne – 10. september 1941. Skiproduksjonen drev de med til ut på 1960-tallet.

Mye dreide seg om ski i Ruudfamilien. Foruten å lage ski var det skiløping, dømming og administrasjon. Sverre var den flinkeste skihopperen, med tredje premie i Holmenkollen 1936 som sin beste plassering. Henrik var gutteleder i Strømmen og Lillestrøm Skiklubb fra 1948 til 1959. Han var med som leder i alle gutterenn hele vinteren, og det hendte han måtte smøre 20 par ski hver søndag, ifølge sønnen Arne, født 1938. Henrik var samtidig dommer på kretsplan noen år, før han tok kurs og kvalifiserte seg som forbundsdommer i perioden 1956-1966.

Strømmen og Lillestrøm Skiklubb arrangerte landsrenn i Stormyra i 1948. Her deltok den mest kjente kombinertløperen på den tiden, Simon Slåttvik fra Stålkameratene. Under treningen dagen før rennet brakk han en ski, og dermed måtte det reparasjon til. Dette ble ordnet av brødrene Ruud samme dag, og da søndagen kom var skiene i orden. Om natten fikk Slåttvik losji hos Ruud, og dette ble ordnet ved at Arne sov på sofaen og overlot sengen sin til Simon. Slikt huskes godt av en tiåring.