Salarøy (Fembøring 1991)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Salarøy
Salarøy.jpg
Egennavn: Salarøy
Båttype Fembøring
Byggeår 1991
Båtbygger: Gunnar Eldjarn
Framdriftsmidler: Seil og motor
Kommune Tromsø kommune
Lagstilhørighet: Arctandria, Tromsø Kystlag


Salarøy er Arctandria, Tromsø kystlags stolte fembøring. Den er en realisering av en gammel drøm. Byggingen foregikk som et samarbeid med Tromsø Museum. Foreningas medlemmer hugget tømmer og brøt røtter, og skaffet materialer til båten ved egeninnsats.

I løpet av sommeren 1991 ble båten bygget som utstilling utenfor Tromsø Museum av Gunnar Eldjarn.I august 1991 ble fembøringen sjøsatt, og fikk navnet «Salarøy» – etter et gammelt navn på Kvaløya. Stornaustet på Stakken var da nylig ferdigbygget, og Salarøy fikk plass her samme høsten. Stiftelsen Salarøy ble opprettet av Arctandria og Tromsø museum for å forvalte og drive fembøringen «Salarøy». Senere har museet overført sin andel helt og holdent til Arctandria, og stiftelsen ble således eid av Arctandria alene. Nå er Salarøy formelt overtatt av styret i kystlaget og ansvaret for driften ligger da til kystlaget.

Byggingen

Forarbeidet og planleggingen av selve båtbyggingen ble gjort av Arctandrias medlemmer og båtbygger Gunnar Eldjarn. I løpet av våren, høsten og vinteren 1990 ble tømmer valgt ut og hogd i Målselv og Dividalen i indre Troms. Saging av tømmer ble gjort hos Gunnar Eldjarn i Håkøybotn. Det ble inngått en avtale med Håndverksregistret på Maihaugen om produksjon av båtskott av tradisjonell type med sperreverk. Skottet ble produsert på Maihaugen og reist utenfor Tromsø Museum første uken i mai av fire fagfolk fra Verdal Museum under ledelse av Jon Godal.

Byggingen av båten forløp greit. Båten ble bygd på tradisjonelt vis etter mal av "Merkur". Båtbyggere var Gunnar Eldjarn og Iver Ryvold, samt Bjørn Lillevold som kom fra Gratangen Båtsamling. Den 12. mai ble kjølen strukket i båtskottet. Etter gammelt rituale ble det drukket dram da stevnen var satt opp, båten ferdig borda og selvsagt da båten var ferdig 9. juli. Det siste par ukene ble båten malt av frivillige. Arctandria nedla ca. 2000 dugnadstimer i prosjektet.

Navn på fembøringen

Både museets ansatte og Arctandrias medlemmer var invitert til å foreslå navn på den nye fembøringen. Byggekomiteen ble delegert til å bestemme navnet ut fra de mange og interessante navneforslag. Ved en tilstelning på vertshuset "Arctandria" ble navnet "Salarøy" valgt. "Salarøy" er nevnt i kilder tilbake til 1100-tallet og er det tidligere navn på Kvaløya, eller de sørlige deler av Kvaløya. Det samiske navnet for Kvaløya er "Sallir", som også kan settes i forbindelse med "Salarøy".


I dag brukes Salarøy til onsdagsseilinger, langturer vår, sommer og høst, og til lofotfiske. For å følge med på hva Salarøy gjør og båtgruppas aktiviteter fra uke til uke kan du se siste nytt på hjemmesiden vår eller følge med på Arctandrias twitterstrøm.


Les mer om Arctandria, Tromsø kystlag på deres hjemmesider www.arctandria.no