Sara Rebekka Davidsen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Sara Rebekka Davidsen f. Katz (født 16. desember 1863 i Polen, død 9. desember 1942 i Oslo) ble et av ofrene for holocaust.

Hun ble født i Neustadt i russisk Polen, i dag Prudnik i Polen.

Hun var gift med handelsmann Selig Davidsen. Paret er i folketellinga 1900 oppført med åtte barn, og bodde i Herslebs gate 12.[1] I folketellinga 1910 finner vi dem i Helgesens gate 5 med sju barn i huset.[2] I tellingene kan vi se at han var statsløs, og at han i 1910 var i ferd med å bli norsk borger, men ikke hadde avlagt ed.

I 1942 bodde hun fortsatt i Helgesens gate 5, og hun hadde da blitt enke. Hun fylte som andre norske jøder ut «Spørreskjema for jøder i Norge». Vi får da vite at paret Davidsen hadde fått i alt ti barn, hvorav tre var i Amerika, tre var døde og fire var bosatt i Norge. Hun oppga at hun var statsløs. Hun hadde tilhørt Det mosaiske trossamfunn siden 1890, og vi kan anta at det var omtrent da hun kom til Norge.

Da arrestasjonene av norske jøder begynte høsten 1942 var hun på Ullevål sykehus. Der ble hun og Sonja Berenstein henta av ei «eksportgruppe», trolig knytta til Bosse Borthen. Under transporten gjennom Oslo ble hun hysterisk, og trodde at det var tyskerne som hadde henta henne. For å ikke sette de andre i fare måtte de sette henne av, og dagen etter ble hun funnet død i et portrom. Hun ble dermed en av bare tre norske jøder som døde under fluktforsøk.

Hun er ikke tatt med i Våre falne. Det er usikkert om dette skyldes at hun var tyskfødt og dermed ble lagt i bunken for tyske falne, eller om man da boka kom ut ikke kjente omstendighetene rundt dødsfallet.

Sønnen Simon Davidsen (1887–1943) ble sendt med M/S «Donau» og døde i Auschwitz i januar 1943.

Referanser

  1. Rebecka Davidsen i folketelling 1900 for Kristiania kjøpstad fra Digitalarkivet.
  2. Rebekka Davidsen i folketelling 1910 for Kristiania kjøpstad fra Digitalarkivet.

Litteratur og kilder